Ceea ce vrea să spună Curtea este că: „Constituția nu împuternicește alte autorități publice să examineze o hotărâre a Curții Constituționale și să o considere ca fiind neconstituțională sau ilegală.”
Mai mult, CC precizează că scrisoarea ANI este o ingerință în activitatea independentă a CC și cere instituției să și-o retragă.
„În răspunsul său din 4 iunie a.c. adresat Autorității, Curtea a subliniat că Legea cu privire la Autoritatea Națională de Integritate nu este incidentă în acest caz și că Autoritatea nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale. Actele solicitate sunt acte de jurisdicție constituțională adoptate în baza Legii Supreme de către Curtea Constituțională, unica autoritate de jurisdicție constituțională din Republica Moldova”, transmite CC.
Socialistul Grigore Novac a sesizat Agenția Națională de Integritate, iar instituția a decis verificarea Domnicăi Manole. Președinta CC este acuzată ca a participat la ședința care urma să examineze constituționalitatea unei hotărâri luate de Parlament, și anume decizia Legislativului de a anula acel decret din 2019, de numire a judecătorilor CC, de altfel, decret prin care însăși Manole a ajuns membru la Înalta Curte.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.