
Ciocoi: „Nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții de votare”. Opinia premierului interimar legată de votul în diasporă
Aureliu Ciocoi nu vede piedici în deschiderea mai multor secții de votare pentru diasporă. El susține că Ministerul de Externe de la Chișinău, responsabil de procedura organizatorică, este capabil să pună la punct oricâte secții sunt necesare pentru moldovenii din afara țării. Replica vine după ce secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, menționa că statul nu își permite din punct de vedere financiar să constituie mai mult de 146 de birouri de electorale în străinătate.
・
„Nu este nevoie de atât de mulți bani. CEC-ul achită doar plățile pentru membrii birourilor electorale, restul activităților le preia Ministerul de Externe. Practic, nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții de votare pe care îl poate acoperi Ministerul Afacerilor Externe prin surse proprii logistice”, spune premierul în exercițiu, Aureliu Ciocoi pentru o emisiune de la TV8.
Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit decizia în privința constituirii secțiilor de votare pentru diasporă, majorând numărul de la 139 la 146. Se întâmpla sub presiunea protestelor. Chiar și așa, unele partide s-au declarat nemulțumite de acest număr și au anunțat că vor contesta hotărârea în instanță.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.