Ședință la Curtea de Apel: Se examinează contestațiile partidelor cu privire la decizia CEC privind numărul secțiilor de vot pentru diasporă (VIDEO)

Ședință la Curtea de Apel: Se examinează contestațiile partidelor cu privire la decizia CEC privind numărul secțiilor de vot pentru diasporă (VIDEO)

Astăzi, 10 iunie, la Curtea de Apel sunt examinate contestațiile depuse de câteva partide politice cu privire la decizia CEC de a constitui 146 de secții de votare pentru diasporă. 

UPDATE: 18:00 Curtea de Apel continuă să examineze contestările privind decizia CEC prin care s-a decis numărul de secții de votare în diasporă (VIDEO). Vezi ședința aici.

UPDATE 13:59 Se anunță o întrerupere până la ora 15.00.

Publicitate

UPDATE 13:58 Instanța admite participarea Avocatului Poporului în această cauză.

UPDATE 13:45 Judecătorii s-au retras din nou în deliberări pentru a decide dacă acceptă implicarea Avocatului Poporului în acest dosar, așa cum au solicitat cei de la Platforma Demnitate și Adevăr. Solicitarea PPDA a fost susținută și de celelalte partide implicate.

data-content-id=

UPDATE 13:12 Protestul din fața Curții de Apel s-a încheiat. Mulțimea s-a împrăștiat.

UPDATE 12:46 Se resping cererile de recuzare depuse de PPDA și PAS în privința celor doi judecători.

UPDATE 11:20 În aceste momente se examinează cererile de recuzare depuse pe numele judecătorilor Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc. Cererile au fost înaintate de PPDA și PAS.

UPDATE 10:49 Liderii politici țin, pe rând, discursuri în fața mulțimii adunate la Curtea de Apel.

„Vă îndemn să fiți alături pe tot parcursul examinării cauzei la Curtea de Apel, iar apoi să facem un protest civic în fața Comisiei Electorale Centrale”, declară Andrei Năstase.

UPDATe 10:37 Între timp afară, în fața Curții de Apel Chișinău, au loc manifestații. Oamenii protestează față de ultima decizie a Comisiei Elctorale Centrale.

UPDATE 10:35 Renato Usatîi susține că decizia CEC trebuie modificată, nu anulată.

„Noi cerem un lucru simplu. Ministerul de Externe a spus că sunt gata să asigure 191 de secții de vot. Așadar, mergem pe formula asta. Acuș voi încerca să discut cu toți participanții ca să luăm o decizie comună. Decizia CEC nu trebuie anulată, ea trebuie modificată. Că dacă se anulează, riscăm să rămânem fără vreo secție pentru moldovenii din străinătate, deparece 5 iunie era data limită de constituire a birourilor electorale.”

data-content-id=

PAS, PPDA, AUR și „Blocul electoral Renato Usatîi” au declarat că vor contesta ultima decizie CEC, cea de a majora numărul secțiilor de votare din străinătate de la 139 la 146, deoarecem chiar și așa, nu s-ar fi constituit destule birouri electorale pentru moldovenii de peste hotare.

VEZI ȘI: Maxim Lebedinschi și secțiile de votare în străinătate: „Nu poate fi vorba despre luarea unei decizii, fără o acoperire financiară”

Și președinta țării, Maia Sandu a venit cu o recție și a cerut CEC să își revadă decizia.

Menționăm că, la 5 iunie curent, CEC a votat pentru constituirea a 139 de secții de votare în străinătate, asta deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar propunerea PAS se ridica la 198. Zilele trecute, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit decizia în privința constituirii secțiilor de votare pentru diasporă, majorând numărul de la 139 la 146. Se întâmpla sub presiunea protestelor.

Alegerile parlamnetare anticipate vor avea loc la 11 iulie 2021. Peste 100 de mii de concetățeni s-au înregistrat pentru a vota la scrtinul din această vară.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal