
Discurs de ură, cheltuieli neraportate și stabilirea secțiilor de votare în diaspora și în stânga Nistrului. Promo-LEX a identificat lacune în perioada campaniei electorale
Discursul de ură, tot mai utilizat în perioada electorală, cheltuieli neraportate și stabilirea secțiilor de votare în diaspora și în stânga Nistrului. Sunt doar câteva dintre constatările Misiunii Promo-LEX de Observare a procesului de organizare și desfășurare a campaniei electorale pentru alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
・
În cadrul raportului Promo-LEX, prezentat joi, 10 iunie, se menționează multiple aspecte problematice care țin de prestația Comisiei Electorale Centrale în contextul adoptării hotărârilor cu privire la crearea secțiilor de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană și peste hotare.
„Aragem atenția asupra faptului că două secții de votare au fost create în orașul Bender și o secție în satul Corjova, în condițiile în care autoritățile statului nu au un control efectiv asupra acestor localități, existând astfel riscuri semnificative pentru securitatea procesului electoral și a participaților la acesta”, au declarat reprezentanției instituției.
Cu referire la secțiile de votare pentru alegătorii din afara țării, Promo-LEX este de părere că numărul acestora trebuia să pornească de la cifra de minim 150 de secții de votare, așa cum s-a stabilit în devizul de cheltuieli, cu posibilitatea majorării numărului acestora în cazul în care Guvernul ar fi garantat disponibilitatea resurselor financiare suficiente.
Raportul prezentat arată că activitatea concurenților electorali se intensifică o dată cu creșterea numărului de concurenți înregistrați, dar și urmare a înaintării în campania electorală. În perioada 26 – 8 mai 2021, au fost raportate cel puțin 673 de activități electorale desfășurate de nouă concurenți electorali, cei mai activi fiind BECS – 357 activități (53%) și PAS – 177 activități (26%).
Sporește însă și numărul încălcărilor raportate de către observatorii Promo-LEX. Astfel, în perioada de referință, au fost raportate cel puțin 42 de cazuri cu implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală – 27 de cazuri; asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici – trei cazuri; organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor de stat, cu angajații acestor instituții, în timpul orelor de muncă a acestora – 12 cazuri. Acestea au fost identificate laBECS – 34 cazuri, PDM – patru cazuri, PAS – două cazuri, BERU și PDCM – câte un caz.
Raportul nr. 3 al MO Promo-LEX prezintă de asemenea și un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, în care a fost vizat candidatul BECS (un teren de joacă pentru localitatea Parcani, Slobozia).
Totodată, concurenții electorali nu și-au declarat cheltuielile, acestea ajungând la cel puțin 1,9 milioane de lei. Suma cheltuielilor declarate este de 5,8 milioane de lei. Cele mai multe cheltuili neraportate au fost cele ale PAS – 1,1 milioane de lei (56%), BECS – 457 de mii de lei (24%), PPPDA – 120 de mii delei (6%), PPCC – 92 de mii de lei (5%), PACE – 86 de mii de lei (4%), PPȘ – 81 de mii de lei (4%), PDM – 13 mii de lei (1%) și BERU – 4,4 mii de lei. Cele mai multe fost estimate pentru materialele promoționale (56%) și publicitatea stradală și mobilă (18%).
Promo-LEX a subliniat și activitățile altor instituții publice în contextul scrutinului parlamentar anticipat.
„Promo-LEX susține necesitatea asigurării unei finanțări legale și transparente a partidelor și concurenților electorali, însă atragem atenția asupra importanței abținerii în perioada electorală de la acțiuni care pot fi interpretate drept implicare sau influențare a procesului electoral”, au declarat reprezentanții, făcând referire ședința Consiliului Suprem de Securitate organizată de Preșidenție pe 28 mai, având pe agendă subiecte ce țin de riscurile de corupție în procesul finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale.
În același timp, MO Promo-LEX se arată îngrijorată de informațiile difuzate de Congresul Autorităților Locale din Moldova cu privire la adresările mai multor primari care acuză inițierea de către organele de anchetă și control a verificărilor inopinate în perioada electorală, inclusiv la indicația unor deputați, concurenți electorali.
Totodată, discursul de ură și incitare la discriminare rămâne nesancționat și la acest scrutin, constată reprezentanții. În pofida existenței unui Cod de conduită privind desfășurarea și reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, monitorii Promo-LEX au constatat cel puțin 36 cazuri de utilizare a discursului de ură și instigare la discriminare – în creștere cu aproximativ 33% comparativ cu perioada precedentă de monitorizare.
Constatările au fost prezentate în candrul Raportului nr. 3 privind Misiunea de Observare a Alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 202, realizat în perioada 26 mai 2021 – 8 iunie 2021.