Companii scoțiene fictive implicate în furtul unui miliard de dolari

Dorința Scoției de a deveni un centru important de investiții pentru piețele emergente europene a eșuat după ce a atras mai multe companii fictive care au scos din Republica Moldova sume de bani totalizând echivalentul a cel puțin o zecime din întreaga economie a celei din urmă, spun autorii investigației.

Potrivit acestora, „Republica Moldova se află în mijlocul unei crize financiare. Recent, a fost arestat omul de afaceri, în vârstă de 28 de ani, Ilan Shor după un scandal când peste un miliard de dolari a fost transferat în afara țării în urma unei serii de împrumuturi false. Guvernul moldovean a angajat o companie cu renume internaţional Kroll pentru a investiga frauda la trei bănci din Republica Moldova. Potrivit raportului, mai multe companii fictive scoțiene sunt implicate în scheme sofisticate de spălare a banilor”. 

Republica Moldova - o gaură neagră bancară

Republica Moldova și-a construit reputația de a fi o gaură neagră bancară. Țara a fost implicată în scheme de spălare a banilor în perioada investigațiilor efectuate după criza bancară din Cipru în perioada 2012-2013. Atunci s-a constatat că sectorul bancar din Republica Moldova are legături strânse cu Rusia și este utilizat pentru a transfera banii din Moscova mai departe pe conturi off-shore din Cipru, consideră autorii.

Un caz extrem de rar pentru Scoția

„Frauda de un miliard de dolari este atribuită acțiunilor lui Ilan Shor, acestea având mai multe asemănări cu fraude anterioare. Astfel întrebarea cea mai importantă este dacă Shor a fost într-adevăr principalul beneficiar. Raportul Kroll revelă utilizarea pe scară largă a companiilor fictive înregistrate pentru prima dată în Scoția”, se spune în articol.

Dacă companiile fictive cu legături est-europene înregistrate în Anglia și Țara Galilor sunt un fenomen frecvent în cazurile internaționale de spălare a banilor, atunci companiile fictive scoțiene sunt rare, deoarece Scoția are o jurisdicție separată având propriul său sistem de drept roman. „Nu-mi amintesc să fi văzut o companie fictivă britanică înregistrată în Scoția”, spune investigatorul britanic, co-autor al unui studiu despre companii fictive britanice și spălare de bani, Andrew Bousfeld.

În total opt companii fictive numite în raport Kroll create pentru spălare de bani sunt înregistrate în capitala Scoției, Edinburgh, și patru în orașul Inverness.

Conexiunea cu Vladimir Plahotniuc

Compania este înregistrată în 2011 pe adresa Edinburgh 39-43 Duke Street. Adresele 39-43 Duke Street sunt oficiile unei companii locale prestatoare de servicii Axiono, care are, de asemenea, birouri pe 71 Brunswick Street.

În seria de preluări ostile ale băncilor din Republica Moldova, în 2011-2012, au fost utilizate mai multe companii din Scoția, cu implicarea companiilor fictive „tradiționale” din Anglia.

Firmele din Edinburgh precum Victoria Invest Limited, Financial Investments Corporation Limited, și Maxpower Invest Limited toate au fost numite în legătură cu presupusa expropriere și transferul ulterior de acțiuni în bănci din Republica Moldova, acționarii expropriați ajungând într-un proces în Londra.

Potrivit documentelor unui tribunal din Londra, compania Maxpower Invest Limited a fost înregistrată pe adresa 41 Duke Street, Edinburgh, în timp ce Financial Investments Corporation Limited a fost înregistrată pe adresa 71 Brunswick Street. Acționarul nominal în Maxpower Invest a fost numit în document aflându-se pe adresa Edinburgh 18/2 Royston Mains Street.

Un alt document judecătoresc din 2012 arată că proprietarul beneficiar atât în Financial Investments, cât și în Maxpower Invest este cel mai bogat om din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc. Potrivit reclamanților, acțiunile băncilor expropriate în Moldova prin decizii judecătorești dubioase ar fi avut legătură cu aceste companii. La rândul său, Vladimir Plahotniuc a declarat atunci că documentele au fost falsificate și a negat orice ilegalitate.

Trebuie de notat că, potrivit raportului Kroll, aceleași adrese scoțiene figurează în ultimul caz de spălare masivă a banilor din băncile moldovenești. Astfel, una din companiile scoțiene fictive implicate, Manitoba Management Limited, a fost înregistrată pe adresa 41 Duke Street; alte doua companii, Dixon Corporation și Ayden Management Limited, au fost înregistrate pe 69 Brunswick Street și 71 Brunswick Street, respectiv. Alte două firme menționate în raportul Kroll precum Fortuna Limited și Novland Limited au fost înregistrate pe adresa 18/2 Royston Mains Street, constată autorii investigației.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!