Ultima oră! CA a anulat parțial hotărârea CEC și obligă instituția să deschidă cel puțin 190 de secții de vot în diasporă

Ultima oră! CA a anulat parțial hotărârea CEC și obligă instituția să deschidă cel puțin 190 de secții de vot în diasporă

Curtea de Apel a admis parțial contestațiile partidelor privind decizia Comisiei Electorale Centrale ce vizează secțiile de vot în diasporă. A fost anulată partea ce vizează deschiderea a mai puțin de 190 de secții de vot.

„Se admit parțial contestații depuse de către reclamanți împotriva CEC, persoane terțe Ministerul de Externe și Guvernului privind anularea hotărârilor din 5 și 8 iunie și obligarea la emiterea actului administrativ. Se anulează anexa din hotărârea CEC numărul 4.966 din 5 iunie cu privire la constituirea secțiilor de vot din străinătate, modificat la 8 iunie, prin care a fost constituit secții de votare în număr mai mic de 190 de secții de votare în străinătate indicate în avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe”, au spus magistrații.

Astfel, CEC se obligă să deschidă nu mai puțin de 190 de secții de vot în diasporă.

Publicitate

Procesul de judecată la Curtea de Apel a durat șapte zile, ședințele fiind amânate periodic din cauza recuzărilor invocate de apărătorii forțelor politice.

Avocații au cerut magistraților anularea deciziei CEC din 5 iunie, modificată la 8 iunie, prin care s-a decis numărul de secții de vot în diasporă. Și totodată, au cerut obligarea CEC să mai adauge câteva zeci de secții de vot pentru alegătorii aflați peste hotare.

În ședințele anterioare, o cerere de recuzare a magistratei Veronica Negru a fost respinsă. Supărat pe decizia magistraților, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, spune că va face o cerere la CSM pentru tragerea la răspundere disciplinară a judecătorului Alexandru Pahopol.

Luni, avocatul PACE a solicitat recuzarea judecătorului Anatol Minciună. Magistrații, examinând cererea, au decis respingerea solicitării ca fiind neîntemeiată.

Mai devreme, judecătorii au admis cererea de recuzare înaintată de reprezentantul Platformei DA în privința magistratei Ecaterina Palanciuc, parte din completul de judecători care examinează cauza. Locul său urmează să fie suplinit cu un alt magistrat.

Anterior, avocații au solicitat recuzarea întregului complet de judecători, cerere care a fost respinsă.

Demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot, care urmează să fie deschise în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au fost depuse de către Blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN, PACE.

Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit întro altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău.

În acest timp avocatul poporului a menționat că decizia CEC trebuie să fie revizuită, fiind depusă o cerere de intervenire în proces pentru depunerea concluziilor în acțiunea de contestare a deciziei CEC privind constituirea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În concluzia depusă, Avocatul Poporului recomanda mărirea numărului de secții de votare deschise în afara țării și a celui de buletine de vot, în scopul acoperirii în deplin volum al solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova și creării condițiilor optime pentru realizarea dreptului la vot fiecărui cetățean.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal