Ultima oră! Modificările la legea CSM privind majorarea numărului de membri, neconstituționale. Decizia CC vizează și patru membri aleși de Parlament în 2020

Ultima oră! Modificările la legea CSM privind majorarea numărului de membri, neconstituționale. Decizia CC vizează și patru membri aleși de Parlament în 2020

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale modificările la legea privind CSM din 2019 prin care s-a decis majorarea numărului de membri ai CSM de la 12 la 15. Totodată, e neconstituțională hotărârea din 2020 prin care au fost aleși de Parlament patru membri CSM din rândul profesorilor de drept titular.

Înalta Curte precizează că se revine la legea CSM în redacția veche. Astfel, Parlamentul va alege doar trei membri CSM, iar în total vor fi 12.

Decizia Curții Constituționale a fost luată după ce la Înalta Curte s-a adresat deputații Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca. Parlamentarii au cerut în octombrie 2020 să fie examinat, sub aspect de constituționalitate, articolul I pct. 1 din Legea pentru modificarea unor acte legislative nr. 193 din 20.12.2019.

Publicitate

Mai exact, la finele anului 2019, s-au operat modificări la legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii nr. 947 din 1996. Astfel, modificările prevedeau că cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari vor fi numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, după ce Comisia juridică, numiri şi imunităţi organizează un concurs public pînă la expirarea mandatului membrilor desemnaţi sau în decurs de 30 de zile de la apariția vacanței funcției. Tot comisia, urma să vină în Parlament cu avize argumentate pentru fiecare candidat selectat.

CSM urma să fie formată din 15 membri în total, cu trei mai mulți decât până la acel moment, iar Comisia juridică a demarat concurs pentru selectarea a patru membri noi, așa cum două funcții erau vacante, iar alte două mandate urmau să fie acordate după modificările la lege.

Printre nemulțumirile expuse în sesizarea lui Litvinenco și Roșca se remarcă faptul că în urma modificării componenței comisiilor parlamentare, șase din 10 membri ai Comisiei juridică erau din PD și PSRM, care ar fi influențat, potrivit lui Litvinco, selectarea candidaților la funcția de membri CSM. Așa au fost aleși Elena Belei, Carolina Ciuguleanu, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

„Consider că atât legea de modificare a legii organice de organizare și funcționare a CSM, cât și hotărârea Parlamentului de numire în funcție a noilor membri ai CSM (nr.53 din 2020) sunt neconstituțuonale prin lraport la Legea supremă privind „Separația și colaborarea puterilor”, ducând în esență la politizarea și controlul politic al CSM-ului de către majoritatea parlamentară”, notează autorul sesizării în parte argumenativă.

Astfel, deputatul a cerut să fie declarae neconstituționale modificările la legea CSM în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari și a hotărârea Parlamentului de numire în funcție a noilor membri ai CSM (nr.53 din 2020).

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal