Cetățenii R. Moldova au vorbit mai mult la telefoanele mobile de la începutul anului curent, însă furnizorii de servicii au încasat venituri mai mici. Astfel, volumul traficului de voce în rețelele mobile a depășit, în primul trimestru al acestui an, 1,6 miliarde de minute, fiind în creștere cu 6,4% față de aceeași perioadă a anului 2020. Cel puțin, asta arată datele statistice despre evoluţia pieţei serviciilor de telefonie mobilă.
Traficul în rețelele proprii a crescut cu 2,4% și a constituit circa 1,2 miliarde de minute, traficul către rețelele fixe s-a majorat cu 15,3% și a constituit puțin peste 74 milioane de minute, iar traficul către alte rețele mobile a sporit cu 22,8% și a totalizat circa 377 milioane de minute.
Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) informează că traficul mediu lunar per utilizator (MoU) a crescut, în comparație cu aceiași perioadă a anului trecut, cu 10,6% și a ajuns la 308 minute (cinci ore și 8 minute).
Cel mai mult au discutat la telefon clienții deserviți de compania Orange Moldova - circa 344 de minute lunar, urmând cei deserviți de Moldtelecom – 316 minute și Moldcell – 241 de minute lunar. În primul trimestru al anului curent, un utilizator deservit de compania Orange Moldova a vorbit lunar la telefonul mobil în medie 344 minute, un client deservit de Moldtelecom – 316 minute și un client al Moldcell – 241 minute.
Totodată, în perioada de referință, s-a înregistrat o creștere a numărului total de utilizatori (cu 0,8%), totalizând circa 4,14 milioane.
Din numărul total de abonați - 3,4 milioane sunt utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă, iar circa 703 mii - utilizatori pasivi. Urmare a acestei evoluții, rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă raportată la 100 de locuitori, timp de trei luni, a crescut cu 0,8 p.p. și a alcătuit 130,3%.
Aceleași date statistice arată, că volumul veniturilor realizate pe acest segment de piață a scăzut cu 7% și a alcătuit 693,3 miliarde de lei, iar venitul mediu lunar per utilizator activ de telefonie mobilă (ARPU) s-a diminuat, față de același trimestru al anului 2020, cu 3,3% şi a alcătuit 67,4 lei.
La sfârșitul primului trimestru al anului 2021, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcţie de cifra de afaceri, au fost următoarele: Orange Moldova - 64,2%, Moldcell - 28,4% şi Moldtelecom - 7,4%.
Vezi și aceste știri

La finele anului 2020 în Republica Moldova erau înregistrate peste 8 milioane de numere de telefon. Câte din ele sunt utilizate

În anul 2020, moldovenii au vorbit la telefonul mobil 6,6 miliarde de minute. Câte ore discută lunar un utilizator

În 2020, piața telefoniei fixe a continuat să fie într-o scădere continuă
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
