Rezerva de stat în valută a crescut anul trecut cu 23,7%, însă, profitul din gestionarea banilor a scăzut de două ori

Rezerva de stat în valută a crescut anul trecut cu 23,7%, însă, profitul din gestionarea banilor a scăzut de două ori


La finele anului 2020 Banca Națională a Moldovei gestiona circa 3,78 miliarde de dolari, active oficiale de rezervă, mărimea cărora a crescut anul trecut cu 23,7% sau cu circa 724 milioane dolari. Pe de altă parte, profitul din gestiunea rezervei valutare a scăzut de două ori, scrie mold-street.com.
 

Rezervele valutare înregistrează schimbări așa încât în 2020 BNM a mărit cota pentru euro, aceasta majorându-se cu 3,5 puncte procentuale, până la 26,6%, depășind normativul de 25%. Și cota dolarului rămâne majoritară și constituia la finele anului trecut 65,2% (în 2019 - 66,4%) din rezervele valutare. 

Restul rezervei valutare este în liră sterlină - 8,1%, cota căreia este în scădere cu 2,5 puncte procentuale, față de 2019. Celorlalte valute le revine o cotă minusculă de 0,1%. 

Este de remarcat că doi ani în urmă, lira sterlină avea o cotă normativă de 20%, în timp ce moneda europeană unică - doar 10%. Asta chiar dacă de mai mulți ani principalul partener economic și cel mai mare finanțator al Moldovei este Uniunea Europeană.

Abia la finele anului 2018, Comitetului Executiv al Băncii Naționale a luat decizia de a modifica începând cu 1 ianuarie 2019, structura valutară normativă a rezervelor, după cum urmează: dolarul SUA - 65%, euro - 25% și lira sterlină - 10%.

O parte din rezervele valutare sunt gestionate de Banca Mondială

BNM susține că, în cadrul gestionării rezervelor valutare, politica investițională a instituției este una prudentă, activele fiind alocate în instrumente sigure, utilizate și de alte bănci centrale: plasamente pe conturi corespondente (de regulă la alte bănci centrale), plasamente la termen și valori mobiliare - supranaționale (emise de instituții supranaționale), guvernamentale (emise de guvernul SUA, guvernele țărilor membre ale UE) și nonguvernamentale (emise de agenții).

O mică parte din rezervele valutare sunt în continuare gestionate extern de către Banca Mondială. Pe 31 decembrie 2020, ponderea activelor gestionate extern constituia doar 5,9% din rezervele valutare.

Conform Acordului de consultanță și management investițional între Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și Banca Națională din 8 decembrie 2010 (prelungit din 30 decembrie 2015), BIRD este consultantul și mandatarul BNM pentru administrarea unei părți a activelor externe, limitate la 20% din rezervele valutare.

În ce sunt investite rezervele și câți bani au fost câștigați în 2020 

Autoritatea bancară susține că, în anul 2020, portofoliul valorilor mobiliare evaluate la cost amortizat (anterior portofoliul valorilor mobiliare pastrate până scadență) nu a fost suplinit cu valori mobiliare noi. Valoarea acestui portofoliu, la 31 decembrie 2020, constituia circa 306 milioane dolari sau 8,1 % din rezervele valutare, nivelul maxim al portofoliului fiind limitat la 25% din rezerve.

Potrivit situației din 31 decembrie 2020, peste 50% din rezerve sunt investite în valori mobiliare, 19,3% constituie plasamentele la termen, iar 30,1% – menținute sub formă de numerar și disponibilități în conturi corespondente.

Gestionarea rezervelor valutare a generat un profit de 26,4 milioane dolari la o rata medie a profitabilității de 0,81%, precizează BNM. 

Față de anul 2019, profitul obținut din gestiunea rezervelor a fost în anul trecut de două ori mai mic. La fel și rata profitabilității.

Acest rezultat a fost influențat de conjunctura piețelor financiare și evoluția ratelor de schimb, față de dolarul SUA (valuta de raportare și a rezervelor).

„Pe lângă incertitudinea asociată pandemiei, anul 2020 a fost marcat şi de alţi factori cum ar fi dezvoltarea şi aprobarea în termen record a vaccinurilor anti-COVID-19; prabuşirea istorică a preţului petrolului, înregistrând chiar valori negative; alegerile prezidenţiale din SUA; negocierea acordului comercial post-Brexit etc., cu impact semnificativ asupra tendinţelor conturate pe pieţele financiare, generând volatilitate sporită a randamentelor titlurilor guvernamentale şi a ratelor de schimb ale principalelor perechi valutare”, explică autoritatea bancară.

Importanța rezervelor de stat

Activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general.

Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaționale la un nivel care în viziunea sa este adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului”.

Amintim că, două luni în urmă, liderul socialist Igor Dodon a propus ca statul să ia un împrumut 10-20 miliarde de lei de la BNM, pentru a ajuta agenții economici și populația pe timp de pandemie. 

Banca Națională a susţinut atunci că orice împrumut de la BNM acordat statului sau utilizarea rezervelor valutare în alte scopuri ar submina credibilitatea țării, ar afecta economia și ar pune în dificultate financiară cetățenii.

Economiștii din cadrul Centrului Expert-Grup au afirmat că inițiativa fostului preşedinte al ţării privind creditarea directă a Guvernului de către Banca Națională cu circa 20 miliarde lei este ilegală și periculoasă pentru economia țării.

Dragă cititor, urmărim atent ce se întâmplă pe segmentul politic, verificăm datele și sursele, căutăm explicații, oferim contexte, îi invităm în studiou pe cei care trebuie să ne răspundă la întrebări.
Dacă îți place ceea ce citești pe acest site, ne poți susține print-un abonament de membru de doar 48 lei pe lună.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Calendarul Independenței: „Zdesi „Buna ziua” net i ne budet!” sau despre victoria agrarienilor și ofensiva ideologică din 1994

Calendarul Independenței: „Zdesi „Buna ziua” net i ne budet!” sau despre victoria agrarienilor și ofensiva ideologică din 1994

Germania vrea să elimine testele COVID-19 gratuite pentru a încuraja campania de vaccinare

Germania vrea să elimine testele COVID-19 gratuite pentru a încuraja campania de vaccinare

Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a pierdut în semifinala de la JO. Moldovenul mai are o șansă la medalia de bronz

Luptătorul de stil greco-roman Victor Ciobanu a pierdut în semifinala de la JO. Moldovenul mai are o șansă la medalia de bronz

Advertoriale
Oleg Popovicenco: La Sudul Moldovei anul acesta sunt roade bune de grâu și rapiță

Oleg Popovicenco: La Sudul Moldovei anul acesta sunt roade bune de grâu și rapiță

Oportunități de dezvoltare pentru începătorii din domeniul telecomunicațiilor! O companie internațională lansează un program de angajare

Oportunități de dezvoltare pentru începătorii din domeniul telecomunicațiilor! O companie internațională lansează un program de angajare

VB Talks, un podcast lansat în premieră de o bancă din Republica Moldova

VB Talks, un podcast lansat în premieră de o bancă din Republica Moldova

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
 • LIVE cu Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării
 • De la 11, cu Vasile Ceban candidat la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății
Cele mai populare
 • 1
  Copiii din Penitenciarul numărul 13, Chișinău, deținuți în condiții degradante și inumane. Raportul Consiliului pentru Prevenirea Torturii (FOTO)
 • 2
  Niciun deces. Ultimele date ale Ministerului Sănătății cu privire cu infectarea cu COVID-19
 • 3
  Cadouri protocolare oferite de către președinta Maia Sandu omologilor săi: Prosoape și fețe de masă, printre cele mai scumpe daruri
 • 4
  Un pod din Grecia încă este folosit după 3.300 de ani
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.