Moldoveancă, la Londra: „Am plecat cu tot cu rădăcini. Suntem în condiții mai bune decât a fi în Moldova, dar dorul ne macină” (VIDEO)

Moldoveancă, la Londra: „Am plecat cu tot cu rădăcini. Suntem în condiții mai bune decât a fi în Moldova, dar dorul ne macină” (VIDEO)

„Suntem probabil în condiții mai bune decât a fi în Moldova, dar dorul ne macină. Dorul de părinți care se trec și noi suntem departe”. Sunt emoții pe care Lucia Boaghe le-a luat cu sine în Londra, unde se află de patru ani. În Moldova a lăsat o viață pusă la cale și în țara străină a luat-o de la început, de la facultate. Însă, tradițiile și valorile naționale le poartă mereu în suflet și le transpune în ceea ce face acum - Artă. 

În Marea Britanie, Lucia trăiește prin artă. S-a înscris la studii de master la o universitate de top în lume, iar tot ce poartă note de tradiții moldovenești.

„Încerc să aduc în lume ceea ce a fost conservat pe pământurile noastre de secole și milenii. Dacă cineva crede că noi cei plecați de acasă suntem dintr-o lume paralelă, se greșește amarnic. Asta pentru că noi am plecat cu tot cu rădăcini. Și încercăm să înflorim acolo unde suntem”, spune Lucia. Și tradițiile noastre par să placă străinilor.

Publicitate

Atât doar că există un cuvânt (sentiment) ce nu are traducere. „DOR”.

„Noi n-am uitat de unde am plecat. Toate valorile și dorurile le purtăm cu noi. Am avut o serie de sculpturi pe care am numit-o dor și a trebuit să explic multor oameni ce înseamnă dor. Englezii nu au un cuvânt care să exprime atâta sens cât este în cuvântul dor. Noi purtăm dorul cu noi. Suntem probabil în condiții mai bune decât a fi în Moldova, dar dorul ne macină. Dorul de părinți care se trec și noi suntem departe. Dar cred că țara noastră are viitor. Noi putem”, spune moldoveanca.

Prima experiență de la distanță la scrutinele din R. Moldova a avut-o chiar când a ajuns în Londra, acum câțiva ani.

„Când am venit prima dată, am nimerit înainte de prezidențiale și am fost printre cei care au stat la coadă mai mult de o jumătate de zi și nu ne-au ajuns buletine. După care am mai stat până noaptea târziu și am semnat niște reclamații despre care cred că nu s-au uitat nimeni la ele. Eram dezamăgită. În schimb, am descoperit atâta lume bună, atâțea tineri inteligenți, cu orizonturi deschise, valori europene. Cred că țara noastră are viitor cu așa un potențial”, e convinsă Lucia.

AGORA și New Media Platform au lansat o campanie de informare despre și pentru conaționalii noștri - „ De\'afară pentru țară”.

Este o campanie a oamenilor frumoși care, oriunde s-ar afla, nu uită de unde au pornit.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal