
Președintele CEC despre decizia de a deschide 146 secții de vot peste hotare: „Au fost transferate doar 70 de milioane de lei”
Președintele Comisiei Electorale Centrale Dorin Cimil susține că decizia de a deschide 146 de secții de vot peste hotare, a fost luată în urma calculelor financiare făcute. Oficialul a precizat că, deocamdată în bugetul instituției electorale au fost transferate doar 70 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii În Profunzime.
・
„La nivel de bani, ceea ce anunță Guvernul prin emisiuni TV și ceea ce oferă CEC-ului în calitate de fonduri, sunt lucruri diferite. Au fost transferate doar 70 de milioane de lei. Haideți să fim corecți și să nu ne conducem de declarații publice, ci de documente ce urmează a fi executate. Avem doar 70 de milioane de lei, mai mult nimic decât o promisiune a premierului”, a declarat Cimil.
Întrebat cine răspunde în cazul în care situațiile în care buletinele de vot s-au terminat și cetățenii nu au reușit să-și exercite dreptul la vot, Cimil susține că responsabilitatea va aparține CEC-ului, Guvernului și Parlamentului.
„Sunt responsabili direct CEC-ul, parlamentarii și Guvernul. Pe motiv că s-au așteptat legi de modificare a cadrului normativ, care urmau să introducă metode alternative de vot. De responsabilitatea deputaților țineau inițiativele care urmau să facă o clarificare în cadrul normativ despre votul peste hotare și acele ajustări bugetare, pe care trebuia să le facă Parlamentul înainte de a fi dizolvat.”, susține președintele Comisiei Electorale Centrale.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc pe 11 iulie. Guvernul în exercițiu al Republicii Moldova a decis, în ședința din 12 mai, să aloce doar 70 de milioane de lei pentru organizarea scrutinului. Asta deși, Comisia Electorală Centrală a calculat că este nevoie de 125 de milioane de lei pentru alegeri. Cele 70 de milioane sunt alocate din fondul de rezervă al bugetului țării.