GRAFIC. Cum a evoluat piața creditelor și a depozitelor în luna trecută

GRAFIC. Cum a evoluat piața creditelor și a depozitelor în luna trecută

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în moneda naţională în luna martie 2014 a constituit 11.60 la sută, diminuându-se cu 1.17 puncte procentuale faţă de perioada respectivă a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

În acelaşi timp comparativ cu luna precedentă rata medie ponderată a dobânzii la creditele acordate în moneda națională s-a micșorat cu 0.36 puncte procentuale. Creditele acordate cu termene de la 2 până la 5 ani au continuat să rămână cele mai atractive, ponderea lor constituind 42.9 la sută în martie 2014 din volumul total al creditelor în moneda naţională şi au fost acordate în medie cu o rată de 11.65 la sută (în descreştere cu 0.46 puncte procentuale faţă de luna anterioară).

...

Cea mai mare parte a creditelor noi acordate în moneda naţională le-a revenit creditelor acordate cu o rată medie de 11.21 la sută persoanelor juridice, care au deţinut 75.8 la sută din volumul total creditelor acordate în moneda naţională. În același timp, rata medie la creditele destinate persoanelor fizice a constituit 12.82 la sută.

...

Rata medie ponderată a dobânzii la creditele noi acordate în valută străină în perioada respectivă a constituit 8.12 la sută, fiind cu 0.09 puncte procentuale superior celui din luna martie 2013. Totodată, față de luna anterioară, rata medie în luna martie 2014 s-a diminuat cu 0.27 puncte procentuale.

Credite noi în valută străină

In luna de raportare creditele noi în valută străină au fost reprezentate preponderent de creditele acordate persoanelor juridice cu o rată medie de 8.11 la sută, constituind 99.6 la sută din totalul creditelor în valută străină.

Cele mai solicitate credite acordate în valută străină, ca și în perioadele precedente, au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, fiind acordate cu o rată medie a dobânzii de 8.66 la sută.

...

Rata medie ponderată la depozitele noi

În luna martie 2014, rata medie ponderată la depozitele noi la termen atrase în moneda naţională în perioada respectivă a constituit 5.94 la sută, diminuându-se cu 2.12 puncte procentuale faţă de martie 2013. Comparativ cu luna februarie 2014, rata medie a dobânzii la depozitele atrase la termen în moneda naţională în perioada de raportare s-a majorat cu 0.10 puncte procentuale.

Depunerile cu termen de la 6 până la 12 luni, care au fost atrase la o rată medie a dobânzii de 5.07 la sută, în luna de raportare au rămas cele mai atractive, constituind 55.7 la sută din totalul depozitelor atrase la termen în moneda naţională.

Ponderea depozitelor atrase la termen în moneda naţională de la persoanele fizice a constituit în perioada respectivă 56.3 la sută din totalul depozitelor atrase la termen în moneda naţională, diminuându-se cu 8.2 puncte procentuale faţă de luna precedentă. Rata medie ponderată a dobânzii aferente acestora a constituit 7.48 la sută. Rata medie la depozitele acordate persoanelor juridice a constituit 3.97 la sută, reflectând o descreştere cu 0.53 puncte procentuale comparativ cu luna anterioară.

Depozite noi atrase în valută străină

Rata medie ponderată a dobânzii la depozitele noi la termen atrase în valută străină în perioada de referinţă a constituit 4.43 la sută.

Comparativ cu luna februarie 2014, rata medie a dobânzii la depozitele în valută străină atrase în luna de raportare s-a diminuat cu 0.18 puncte procentuale.

Ponderea maximă (50.5 la sută) din totalul depozitelor atrase la termen în valută străină a fost consemnată la depunerile cu termene de la 6 până la 12 luni, atrase cu o rată medie a dobânzii de 4.70 la sută, care a scăzut cu 0.41 puncte procentuale faţă de nivelul lunii precedente.

...

Marja bancară la operaţiunile în moneda naţională a constituit 5.66 puncte procentuale în martie 2014, micșorându-se cu 0.47 puncte procentuale faţă de nivelul lunii precedente. Marja bancară la operaţiunile în valută străină a constituit 3.69 puncte procentuale în luna de referinţă, diminuându-se cu 0.09 puncte procentuale faţă de februarie 2014.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.