CA revine la examinarea contestațiilor privind numărul secțiilor de vot în diasporă. Recuzarea judecătorilor, refuzată

CA revine la examinarea contestațiilor privind numărul secțiilor de vot în diasporă. Recuzarea judecătorilor, refuzată

Ședința de judecată de la Curtea de Apel, pe cazul numărului de secții de votare în diasporă, continuă la 11 iunie cu examinarea cererii de recuzarea a întregului complet de judecători. Magistrații au respins solicitarea avocaților, iar ședința va fi examinată în aceeași componență, scrie tv8.md.

În continuare, contestațiile în privința deciziei Comisiei Electorale Centrale vor fi examinate de completul de judecători Anatolie Minciună, Ion Muruiană și Ecaterina Palanciuc.

Amintim că la 10 iunie, în timpul ședinței de judecată, avocații au cerut recuzarea întregului complet de judecători așa cum „refuzând să consulte opinia CSJ vor să ia o decizie unilaterală”.

Publicitate

Magistrații au decis să ia pauză până a doua zi, așa cum, în cazul unei astfel de decizii nu există un alt complet de magistrați care să examineze cauza.

Solicitarea a venit după ce judecătorii au respins ca neîntemeiată cererea cu privire la emiterea avizului consultativ al plenului Curții Supreme de Justiție.

Menționăm că, la 5 iunie curent, CEC a votat pentru constituirea a 139 de secții de votare în străinătate, asta deși proiectul inițial prevedea amenajarea a 162 de secții, iar propunerea PAS se ridica la 198. Forțele politice s-au arătat nemulțumite de decizie, ceea ce a declanșat un val de proteste.

Și președinta țării, Maia Sandu a venit cu o recție și a cerut CEC să își revadă decizia. Iar Guvernul a dat de înțeles că dispune de suficiente surse financiare ca să asigure deschiderea mai multor secții de vot, premierul interimar Aureliu Ciocoi făcând referire la ultimul scrutin când în diasporă s-au format cozi imense la unele secții de vot.

Drept urmare, în următoarele zile, Comisia Electorală Centrală și-a revizuit decizia în privința constituirii secțiilor de votare pentru diasporă, majorând numărul de la 139 la 146

PAS, PPDA, AUR și „Blocul electoral Renato Usatîi” au declarat că contestează această decizie CEC, de a majorare a numărului de secții de votare doar până la 146, deoarecem chiar și așa, nu s-ar fi constituit destule birouri electorale pentru moldovenii de peste hotare. 

Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 11 iulie 2021. Peste 100 de mii de concetățeni s-au înregistrat pentru a vota la scrutinul din această vară. 

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal