Curtea Supremă de Justiție a pus punct în dosarul „Gemeni”: Statul, obligat să achite reclamanților despăgubiri de 2.12 milioane de euro

Curtea Supremă de Justiție a pus punct în dosarul „Gemeni”: Statul, obligat să achite reclamanților despăgubiri de 2.12 milioane de euro
Sursa Foto: zdg.md

După mai bine de un an de amânări, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct în dosarul „Gemeni”. Magistrații au decis încetarea procedurii de revizuire la cererea de revizuire a Agentului Guvernamental al R. Moldova și au respins cererile de revizuire ale reclamanților. Mai exact, statul este obligat să achite reclamanților despăgubiri de 2,12 milioane de euro din bugetul de stat, transmite ZDG, citând agent.gov.md

În context, Agentul Guvernamental al R. Moldova susține că CSJ a respins cererea de revizuire a reclamanților, după ce „despăgubirea pentru prejudiciul material dispusă de CtEDO, cele 2,12 milioane de euro, le-a fost achitată reclamanților în totalitate”.

„La 9 iunie 2021 Curtea Supremă de Justiție a examinat câteva cereri de revizuire în contextul executării hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06), respingând cererea de revizuire a reclamanților, după ce despăgubirea pentru prejudiciul material acordată de CtEDO le-a fost achitată în totalitate”, menționează Agentul Guvernamental.

 Încheierea în acest sens a fost pronunțată miercuri, 9 iunie curent, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție în componența magistraților – Ala Cobăneanu, Galina Stratulat, Iurie Bejenaru, Dumitru Mardari, Mariana Pitic. Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

Decizia finală a CSJ de miercuri vine după mai multe ședințe amânate în ultimul cel puțin un an. Cea mai recentă amânare a fost solicitată de către Agentul Guvernamental, Oleg Rotari, și a fost argumentată prin faptul că Guvernul a decis să identifice soluții pentru executarea deciziei CEDO prin achitarea despăgubirii pentru prejudiciul material. În aceste circumstanțe, avocatul reclamanților din dosar, Mihai Lupu, susține că are temerea că până la decizia CSJ, statul le va achita clienților săi cele 2,1 milioane de euro în loc să întoarcă clădirea vechilor proprietari.

La 8 aprilie 2021, atunci când era programată o nouă ședință la CSJ în dosarul „Gemeni”, agentul guvernamental Oleg Rotari a depus o cerere de amânare a examinării cererii de revizuire „în contexul unor evoluții recente importante”. Acesta a precizat în cererea sa de amânare că ținând cont de numeroasele amânări dispuse de instanță, Guvernul a decis să purceadă la identificarea altor soluții pentru executarea integrală a hotărârii CEDO „prin metoda achitării despăgubirii pentru prejudiciul material”.

Agentul guvernamental a solicitat amânarea examinării cererii de revizuire până la 30 aprilie 2021, însă magistrații de la CSJ au programat o ședință în acest sens pentru ziua de 22 aprilie. De cealaltă parte, avocatul reclamanților, Mihai Lupu, consideră că această amânare este motivată de faptul că statul e pregătit să achite cele 2,1 milioane în loc să le returneze clienților săi clădirea. Acesta susține că agentul guvernamental i-a solicitat extinderea procurii pe care o are de la clienții săi și în baza căreia, anul trecut, statul a transferat 1,5 milioane de lei pentru a fi achitate reclamanților. 

„Din scrisoarea agentului guvernamental, asta a fost temerea mea. Noi solicităm să fie exact așa cum s-a expus CEDO. Noi vom prezenta procura și clienții mei se vor conforma solicitării, dar noi solicităm ca nicio plată să nu fie efectuată înainte de pronunțarea CSJ. Dacă Guvernul va face o plată oarecare, nu știu cum și în baza la ce, noi nu vom atinge suma respectivă, atât timp cât nu se va expune instanța. Dacă instanța va decidă să întoarcă reclamanților sediul și terenurile, suma respectivă noi o vom întoarce în trezorerie”, precizează avocatul Mihai Lupu.

Apărătorul a mai menționat atunci că până nu va executa integral decizia CEDO, statul trebuie să suporte zilnic penalități: „La suma inițială se mai adaugă valoarea pentru întârziere care s-a ridicat deja la circa 65 de mii de euro. Fiecare zi de întârziere, pe noi, contribuabilii, ne costă de la 100 la 300 euro pe zi”. 

Oleg Rotari, la rândul său, a declarat pentru ZdG că Guvernul „încearcă să depună eforturi pentru a executa” hotărârea CEDO. Întrebat dacă statul a luat decizia deja decizia de a achita cele 2,1 milioane de euro în loc să restituie clădirea și bunurile, Oleg Rotari a declarat că nu poate oferi detalii și nu a vrut să comenteze declarațiile lui Mihai Lupu.

În luna martie 2020, agentul guvernamental a cerut CSJ-ului revizuirea dosarului „Gemeni”

În martie, curent, Guvernul R. Moldova a depus o cerere de revizuire în cazul „Gemeni” la CSJ. În cererea inițială, semnată de agentul guvernamental Oleg Rotari, se cerea lichidarea societății pe acțiuni și exproprierea actualilor proprietari majoritari ai SA „Gemeni”. Rotari cerea casarea încheierii CSJ din 2005, dar și a deciziilor judecătorești ulterioare, care urmau să aducă părțile din litigiu la situația din 20 iulie 2005. 

Anterior, agentul guvernamental a solicitat de mai multe ori amânarea examinării cererii de revizuire pe un termen „nedeterminat”, anunțând judecătorii de la CSJ despre faptul că s-a adresat la CtEDO pentru clarificări.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Judecătoarea din dosarul „Gemeni” a fost numită, într-un final, vicepreședintă la CSJ

Judecătoarea din dosarul „Gemeni” a fost numită, într-un final, vicepreședintă la CSJ

Comisia juridică îi va propune plenului Parlamentului promovarea unei judecătoare din dosarul „Gemeni” la CSJ

Comisia juridică îi va propune plenului Parlamentului promovarea unei judecătoare din dosarul „Gemeni” la CSJ

Proprietarul SA Gemeni, gata să răscumpere o parte din costul despăgubirilor stabilite de CtEDO. Avocat: Am venit cu o ofertă la Guvern, dar nu am primit răspuns (VIDEO)

Proprietarul SA Gemeni, gata să răscumpere o parte din costul despăgubirilor stabilite de CtEDO. Avocat: Am venit cu o ofertă la Guvern, dar nu am primit răspuns (VIDEO)

Advertoriale
Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

Cum să-ți crești de la 0 o afacere în regiune și să ai clienți de la Briceni și până la Cahul?

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
  Moldova, I am back! | Diana Adamciuc: „Diferența dintre Cluj și Chișinău este că, cel puțin în această țară, eu am sentimentul de «acasă»”
 • Copiii știu mai bine: Costum de baie „tigrovîi” și bani destui. De ce avem nevoie pentru o vacanță perfectă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: „Scump, dom'le, scump!” (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Leo Zbancă: Mie îmi place cel mai mult acasă pentru că avem ce construi, avem la ce visa, avem unde ne porni și avem tare mult lucru (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Gheorghe și Tatiana Cîvîrjic au revenit după 20 de ani acasă și au pus bazele unei afaceri cu aur lichid (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  La 1 iulie, vârsta standard de pensionare pentru femei a devenit 60 de ani
 • 2
  O investigație Reuters a scos la iveală că cel puțin 14 companii rusești de armament nu ar fi fost vizate de sancțiunile occidentale impuse după invazia Rusiei în Ucraina
 • 3
  Avertizare îngrijorătoare de la un fost vicepreședinte al Parlamentului. „La toamnă Gazprom va sista livrările de gaze”
 • 4
  Noi detalii în tragicul caz de la Comrat, unde o barcă s-a răsturnat într-un iaz. A fost depistat cadavrul celei de-a treia persoane înecate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.