
Istoria Partidului Legii și Dreptății: Formațiune activă în campaniile electorale, dar cu risc de suspendare a activităţii, acum 20 de ani
Pe listele electorale de la anticipatele din 11 iulie se regăsește și Partidul Legii și Dreptății(PLD), având-o în capul listei pe Mariana Durleșteanu. PLD în cursa electorală se conduce de sloganul „Legea este pentru toți”.
・
Având la început denumirea de Partidul Dreptăţii Social-Economice din Moldova (PDSEM), formațiunea s-a creat la 25 iulie 1997. Primul președinte al formațiunii a fost Maricica Livițchi, membră marcantă a Partidului Democrat Agrar din Moldova (actualul Partid Agrar din Moldova), formaţiune care a promovat-o în calitate de deputată în perioada legislaturii a XIII-a (1994–1998) a Parlamentului Republicii Moldova.
Începând cu anul 2001, formațiunea a traversat o lungă perioadă de criză, ridicându-se la un moment dat problema suspendării activităţii acestuia. La 19 ianuarie 2005 a avut loc congresul Partidului, iar ca urmare s-a produs dinamizarea PDSEM.
La propunerea Maricică Livițchi, delegaţii la congres l-au ales în calitate de preşedinte al PDSEM pe Nicolaie Alexei, care, în perioada 2001–2005, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Popular Creștin Democrat. Nicolaie Alexei a fost semnatar al Declarației de independență (la 27 august 1991) și deputat în primul parlament al Republicii Moldova (1990-1994). A mai deținut funcția de director al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate și Corupției (DCCOC) între anii 1997-2001.
Dosarele lui Alexei
Potrivit postului de Radio Europa Liberă, la sfârșitul anilor 90-începutul anilor 2000, generalul de poliție Nicolae Alexei s-a aflat în mijlocul unor dispute politice cu acuzații de corupție. Cei pe care el îi acuza de corupție îl învinuiau la rândul lor că Alexei ar avea rol de „bâtă politică”, folosită, la necesitate, de cei aflați la putere. El a fost destituit din funcție în 1999 de ministrul de interne de la acea vreme Victor Catan, dar restabilit după ce Iurie Roșca a condiționat votarea guvernului Braghiș. La sfârșitul anului 2000 premierul Dumitru Braghiș l-a suspendat din funcție pe durata unei anchete în care figura.
În 2001 Nicolae Alexei a candidat la alegeri pe lista Partidului Popular Creștin-Democrat și a acces în legislativ. I-a fost ridicată imunitatea parlamentară, fiind acuzat că ar fi comercializat, fără aprobarea ministrului de interne, mărfuri sechestrate de la contrabandişti (țigări, alcool, vin ș.a.), că a procurat fără aprobările necesare un microbuz şi două autoturisme speciale pentru Departamentul Anticorupţie şi că a calomniat câţiva înalţi demnitari de stat. A trebuit să returneze, în baza unei decizii judecătoreşti, firmelor de la care a fost sechestrată marfa, prejudiciu în sumă de 11 milioane de lei.
În ianuarie 2004, Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat pe Alexei la cinci ani privațiune de libertate, cu suspendarea pedepsei, un an mai târziu Colegiul lărgit al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) l-a achitat. Nicolae Alexei a catalogat acuzațiile aduse drept intimidare și răfuială politică. „Mi-am făcut datoria de poliţist şi nu sunt vinovat că în timp ce căutam contrabandişti dădeam peste politicieni”, afirma la acea vreme generalul Alexei.
Liderul Partidului „Legii și Dreptății” a reapărut în spațiul public în toamna lui 2014, alături de Renato Usatâi. El a dezmințit că Usatâi ar fi făcut parte din gruparea criminală a lui Grigore Karamalak, zis Bulgaru, pe care a anchetat-o fiind șef la interne.
Scoruri electorale
Pe parcursul existenţei sale, PDSEM s-a activizat rareori, în special în ajunul campaniilor electorale. Cel mai bun scor acumulat la un scrutin parlamentar a fost în 1998, sub 2%. La alegerile locale generale din 1999 a obținut un mandat de primar și opt mandate de consilieri.
La 3 martie 2007, ca urmare a Hotărârii Congresului al III-lea al PDSEM, formațiunea îşi schimbă denumirea în Partidul Legii şi Dreptăţii. La alegerile locale generale din 2007 a obținut trei mandate de primar și 65 de consilieri.
La cele din 2011 și 2015 nu a obținut niciun mandat.
Durleșteanu, cap de listă
Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, Partidul Legii și Dreptății a desemnat 56 de candidați la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Lista cuprinde 33 de bărbați și 23 de femei, cu vârsta medie de 44 de ani.
Cap de listă este fosta ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, Mariana Durleșteanu, cea care în februarie curent a fost propusă de socialiști pentru funcția de prim-ministru.
Mariana Durleșteanu își retrage candidatura la funcția de premier: „Nu sunt păpușa nimănui”
Lista de candidați conține doar trei membri de partid din 56 de pretendenți, restul sunt neafiliați.