Dacă în privința Băncii Sociale și a Unibank intențiile par să fie mai clare, în cee ace privește Banca de Economii, președintele Parlamentului a dat de înțeles că o decizie nu a fost încă luată.
„Cel mai important este ca niciun depunător să nu-și piardă banii depuși în cele trei bănci. În al doilea rând, fraudele care au fost să fie investigate, responsabilii să fie trași la răspundere iar prejudiciile recuperate. În situația în care BNM după toate analizele a concluzionat că este cazul să retragă licențele celor două bănci, Banca Socială și Unibank, bănuiesc eu că este o decizie profesional luată. Ce ține de BEM discuțiile au fost diverse. Unii au considerat că trebuie capitalizată pentru că este o bancă de sistem, sau să fie găsite soluții pentru păstrarea băncii. Dar, in situația respectivă trebuie îndeplinite o serie de condiții sau lichidată. Sunt sigur că viitoarele decizii ale BNM se vor baza pe elemente profesioniste. În situația în care lichidarea Băncii de Economii ar presupune spălarea urmelor, atunci să rămână Banca de Economii până îi tragem la răspundere pe cei responsabili”, a declarant Andrian Candu.
Speakerul a dat asigurări că indiferent de deciziile ce vor fi luate, deponenții nu-și vor pierde banii. „În istoria Republicii Moldova au existat câteva crize bancare unde oamenii nu au pierdut niciun ban. Dacă s-a luat decizia de lichidare a Băncii Sociale și Unibank toți deponenții își vor primi banii exact atât cât au avut, atât persoane fizice, cât și companii”, a mai adăugat președintele Parlamentului.
Amintim că anterior premieru Chiril Gaburici s-a pronunțat pentru lichidarea celor trei bănci.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.