De la 1 iulie, ANRE va plafona câștigurile petroliștilor. Instituția a aprobat o nouă metodologie de calcul a prețurilor la carburanți

De la 1 iulie, ANRE va plafona câștigurile petroliștilor. Instituția a aprobat o nouă metodologie de calcul a prețurilor la carburanți

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică va plafona de la 1 iulie 2021 marja comercială pentru importatorii de carburanți. Decizia a fost luată astăzi, 14 iunie, de instituție, prin aprobarea unei noi metodologii de calcul a prețurilor la produsele petroliere. Noul mecanism de calcul presupune că tarifele vor fi stabilite în continuare de petroliști, însă câștigurile lor urmează să fie reglementate de ANRE. 

„La modul practic, metodologia aprobată în ședința de azi presupune mecanismul prin care companiile petroliere, odată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. În rezultatul implementării metodologiei, va fi asigurată o corelare exactă a prețurilor finale pentru fiecare tonă/litru de produs petrolier la cotațiile bursiere internaționale. Pentru o transparență și mai mare a procesului, Agenția va publica în fiecare zi lucrătoare cotațiile bursiere relevante pentru benzină, motorină și gaz lichefiat”, se arată în comunicatul ANRE.

Așadar, prețurile pentru produsele petroliere vor fi calculate de fiecare companie în parte în baza metodologiei menționate. ANRE va asigura și controla respectarea aplicării acesteia și va publica zilnic datele privind cotațiile internaționale.

Publicitate

Companiile petroliere au răgaz pentru calcule și organizare până la 1 iulie, atunci când noua metodologie va intra în vigoare. AGORA amintește că schimbările vin în contextul în care în ultimele luni prețurile la carburanți au tot crescut, trezind indignare în societate. Patronatele și sindicatele din agricultură și industria alimentară le-au dat un ultimatum autorităților pe subiectul scumpirii carburanților, amenințând cu pichetări la sediile mai multor instituții și cu scumpirea mărfurileorautohtone.

La un moment dat, membrul PPDA, Alexandru Slusari, a publicat fragmente dintr-un raport secret al Consiliului Concurenței care ar dovedi înțelegerile de cartel de pe piața petrolieră. La rândul ei, instituția a anunțat că nu are de gând să publice acest raport de investigație, pentru că asta ar însemna încălcarea legii.

Precizăm că, din martie 2019, petroliștii stabilesc și schimbă prețurile de vânzare cu amănuntul a produselor petroliere de sine stătător, fără intervenția ANRE, așa cum era până atunci. Singura condiție era ca rata de rentabilitate anuală să nu depășească 10%.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal