Curtea Supremă de Justiție suspendă examinarea contestației în privința hotărârii Curții de Apel ce vizează secțiile votare în stânga Nistrului, în urma unei excepții de neconstituționalitate invocată de avocatul forței politice. Magistrații CSJ cer Curții Constituționale să se expună.
Judecătorii CSJ au admis cerea depusă de avocatul Platformei DA, Ion Botnarenco cu privire la sesizarea Curții Constituționale privind exercitarea controlului constituționalității unor prevederi din Codul electoral. Și totodată, magistrații au remis sesizarea Curții Constituționale, cerând să se expună prin prisma constiuționalității următoarelor prevederi:
– sintagma „fără respectarea procedurii prealabile” din art. 72 alin. (3) din Codul electoral, prin prisma dispoziţiilor art. 7, art.20 alin.(2), art. 23 alin. (2), art. 38, din Constituţia Republicii Moldova.– sintagma „Contestaţiile” şi sintagmele „se examinează în conformitate cu prevederile Codului administrativ” din art. 73 alin. (7) Cod electoral, prin prisma dispoziţiilor art.7, art.20 alin.(2), art. 23 alin. (2), art. 38, din Constituţia Republicii Moldova.
– sintagmele „Instanţa de judecată adoptă şi pronunţă hotărîrea în conformitate cu prevederile şi ale Codului administrativ” din art. 74 alin. (1) Cod electoral, prin prisma dispoziţiilor art. 7, art.20 alin.(2), art. 23 alin. (2), art. 38, din Constituţia Republicii Moldova.
Amintim că la 8 iunie 2021 Curtea de Apel Chișinău a încheiat o hotărâre prin care acțiunea depusă de Platforma DA împotriva deciziei CEC în privința secțiilor de votare din stânga Nistrului a fost declarată inadmisibilă.
La 9 iunie, Platforma DA a depus recurs împotriva încheierii din 8 iunie a CA, solicitând casarea încheierii contestate cu restituirea cauzei la CA pentru rejudecare.
Iar la 13 iunie Platforma DA a depus o altă sesizare privind excepția de neconstituționalitate cu privire la exercitarea controlului constituționalității unor prevederi din Codul electoral menționate mai sus.
Precizăm că CSJ a amânat examinarea cauzei în ordine de recurs, până la pronunțarea Înaltei Curți asupra excepției de neconstituționalitate.
Amintim că pe 5 iunie, Comisia Electorală Centrală a votat pentru amenajarea a 44 de secții de votare în stânga Nistrului.
Totodată, Comisia Electorală Centrală a adoptat decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit întro altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.
Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.
Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău, fiind examinate de magistrați deja în patru zile de ședință de judecată.
Vezi și aceste știri

Ministerul Afacerilor Externe din România califică drept „nefondată și motivată politic” decizia CMC prin care a respins solicitarea Radio Chișinău

Din Moldova spre Ucraina a pornit a doua tranșă cu ajutor umanitar în valoare de 67,5 milioane de lei
