Economistul Ioniță critică noua metodologie de calculare a prețurilor la petrol: „Ceea ce face ANRE seamănă a sabotaj economic în ajun de alegeri ”

Economistul Ioniță critică noua metodologie de calculare a prețurilor la petrol: „Ceea ce face ANRE seamănă a sabotaj economic în ajun de alegeri ”

Economistul Veaceslav Ioniță susține că noua metodologie de calcul a prețurilor la carburanți, aprobată luni, 14 iunie, de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică este doar praf în ochi. Expertul vorbește despre faptul că s-ar intenționa instituirea unui monopol a câtorva companii transnaționale, pentru ca cele mici să dispară. Totodată, spune el, perturbațiile pe piața petrolieră abia urmează. De cealaltă parte, Agenția afirmă că expertul ar face lobby pentru un anumit grup de interese.

„ANRE a decis să dea dovadă de „grijă” față de consumatori și a decis să aprobe atât metodologia de calcul cât și marjele comerciale. Însă o analiză atentă la cea ce au decis ei să publice denotă faptul că ANRE a hotărât să ne arunce „colb în ochi” și iluzia unor prețuri mici la produsele petroliere. Altfel nu-mi pot explica cum în condițiile când din 2016 până în prezent în Moldova salariile au crescut cu  67%, inflația cu 20%, taxele locale cu 505-200%, iar noua marjă comercială aprobată de ANRE este cu 40% mai mică decât în 2016.”

 

Publicitate

Ioniță afirmă că tot ce se cere de la ANRE este să stabilească marje comerciale în conformitate cu costurile reale în așa o manieră încât consumatorii să achite un preț corect.

„Ceaa ce face de fapt ANRE seamănă mai mult a sabotaj economic în ajun de alegeri parlamentare. Aprobă o marjă comercială absolut ilegală, pe care orice instanță de judecată o va anula la prima cerere a petroliștilor. Iar până atunci piața produselor petroliere va fi măcinată de perturbații, exact în ajun de alegeri  parlamentare și se pare că acesta este unul din scopurile ANRE. Totodată prin aceste acțiuni ANRE finalizează procesul de monopolizare a pieței produselor petroliere, deoarece în rezultat, vor dispărea micile companii petroliere autohtone care au mai rămas și se va institui un monopol clar a 2-3 companii transnaționale. Acesta se pare că este al doilea scop ascuns al ANRE.”

Solicitat de AGORA, ANRE ne-a comunicat următoarele: „Referitor la afirmațiile dlui Ioniță, ANRE presupune că expertul ar face lobby pentru un anumit grup de interese, deoarece, dacă vom face o comparație a declarațiilor și materialelor anterioare ale dânsului, vom vedea că ele intră în contradicție cu afirmațiile de astăzi.”

Luni, 14 iunie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o nouă metodologie de calcul a prețurilor la produsele petroliere. 

„La modul practic, metodologia aprobată în ședința de azi presupune mecanismul prin care companiile petroliere, odată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal”, se arată în comunicatul Agenției.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal