Îmbrânceli la CMC: Un grup de localnici din Floreni roagă consilierii să-i susțină ca să ajungă sub administrația Chișinăului (VIDEO)

Îmbrânceli la CMC: Un grup de localnici din Floreni roagă consilierii să-i susțină ca să ajungă sub administrația Chișinăului (VIDEO)

Mai mulți localnici din satul Floreni, raionul Anenii Noi, au venit la ședința Consiliului Municipal Chișinău, planificată pentru 15 iunie ca să ceară susținerea aleșilor locali. Oamenii spun că nu se regăsesc în raionul din care fac parte și că majoritatea problemelor le soluționează în capitală. Inițiativa a fost întâmpinată cu contradicții, iar unii consilieri s-au îmbrâncit la microfon.

„Ne dorim de mulți ani să aparținem Chișinăului. Fapul că facem parte din raionul Anenii Noi ne aduce doar minusuri. Ce e legat de învățământ, sănătate și toate problemele sociale, le clarificăm tot în Chișinău. Pentru că e diferență de drum și lipsă de transport. 70% din copiii din localitate învață la Chișinău, copiii vin la grădiniță în capitală. Uneori suntem gata să rezolvăm problemele noastre contra plată în Chișinău dar nu ne permite legea, trebuie să mergem la raion. Rog să ne susțineți. Distanța până în capitală e de doar 10 min. De Anenii Noi ne leagă doar documentele”, spune una dontre locuitoarele satului Floreni, Victoria Paladi.

Grupul de localnici a venit la CMC, fiind susținut de Platforma DA. Faptul a fost calificat de consilierii din alte formațiuni drept un gest cu tentă electorală.

Publicitate

„Chișinăul nu are capacitatea să întrețină atâtea localități. Promisiuni vor fi multe. Nu este o întrebare ce ține de competența aleșlor locali, ci de stat, de deputați”, a spus consilierul fracțiunii P. Șor din CMC, Valerii Klimenko.

„Noi suntem dezvoltați, avem gaz, apă. Infrastructura este dezvoltată”, au dat asigurări localnicii satului.

Disputa a degenerat în îmbrânceli dintre consilierul municipal de pe lista Partidului Șor Serghei Burgudji și consilierul Platformei DA Andrei Năstase, în fața microfonului. „Lăsați-i să vorbească”, insista Andrei Năstase.

În susținerea sătenilor, la CMC a venit și membrul Platformei DA Alexandru Slusari. „Am încercat să găsesc legătura dintre Floreni și Anenii Noi, dar n-am găsit-o. Oamenii lucrează în Chișinău. Infrastructura e legată de capitală. Distanța e de 15 min. Ce tangență este între Floreni și Anenii Noi? Satul e aranjat, cu agenți economici, cu venit propriu. E un sat dezvoltat și o să facă față. Dosarul satului a fost transmis la municipiu Chișinău”, a spus Slusari.

Membrul Platformei DA a menționat că a fost întocmit un proiect de lege, înregistrat la Parlament, ce ar exclude satul din componența raionului.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal