Rise Moldova: Șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău a comandat contoare inteligente, din bani publici, de la o companie condusă de un partener de al lui de afaceri

Rise Moldova: Șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău a comandat contoare inteligente, din bani publici, de la o companie condusă de un partener de al lui de afaceri

RISE Moldova a obținut un contract de achiziții de la un avertizor de integritate din care reiese că șeful interimar de la Apă-Canal Chișinău a făcut afaceri subterane cu bani publici. Marfa comandată: contoare inteligente și un soft de transmitere a datelor de la consumatori. Peste 1,4 milioane de lei au ieșit din bugetul furnizorului de apă care alimentează capitala și s-au scurs pe conturile unei companii. Firma câștigătoare este deținută de un tânăr comerciant care administrează și o companie aflată în proprietatea șefului de la Apă Canal. Aceștia au o relație mai veche, iar numele lor s-au intersectat și într-o cauză penală.

Apă-Canal Chișinău (ACC) este o societate pe acțiuni cu capital public, deținută de Primăria Chișinău. Societatea este administrată de Anatolie Lichii, care deține funcția de director general interimar. Anul trecut, Apă-Canal Chișinău a publicat pe pagina web un anunț despre „Achiziția contoarelor inteligente pentru apă rece, sistem de citire automatizat a datelor cu exportul lor către softul de facturare”.

Contractul și partenerul

Publicitate

RISE Moldova a obținut un contract din 22 iulie 2020 din care rezultă că acest concurs de achiziție a „contoarelor inteligente” a fost câștigat de compania Partener Energo SRL. Suma acordului este de 1,4 milioane de lei (fără TVA). Anatolie Lichii a semnat contractul din partea întreprinderii Apă-Canal Chișinău, iar Ivan Dumitrașcu – din numele Partener Energo SRL.

 Partener Energo SRL, compania câștigătoare, este deținută și administrată de Ivan Dumitrașcu. Firma a fost creată în 2014. Anterior, aceasta a mai semnat un contract de achiziție cu Apă-Canal Chișinău. Mai exact, în 2018, Partener Energo SRL a livrat „redresoare industriale”. Atunci, Anatolie Lichii era director tehnic și de producție la ACC. Această firmă a făcut afaceri cu bani publici și cu o întreprindere municipală.

Ivan Dumitrașcu, omul de la Partener Energo SRL, conduce și firma Electrotest-Grup SRL, deținută în totalitate de Anatolie Lichii. Și această companie a făcut afaceri cu bani publici, oferind servicii și lucrări pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, dar a semnat contracte și cu alte instituții de stat.

Atât firma lui Lichii cât și cea a lui Dumitrașcu care a câștigat contractul de la ACC sunt legate de aceeași adresă juridică. Iar, relația dintre cei doi este mult mai apropiată decât intersectarea lor în compania Electrotest-Grup SRL cât și contractul de achiziție de la ACC. Anterior, aceștia au pozat împreună la un eveniment privat.

...

Contactat de RISE Moldova, Ivan Dumitrașcu a întrerupt apelul imediat după ce reporterul s-a prezentat. Ulterior, Dumitrașcu nu a mai răspuns la telefon. Pe 3 iunie curent, am expediat o solicitare de informații la Apă-Canal Chișinău, însă până la publicarea acestui text reporterii RISE nu au primit un răspuns.

 

Între timp, reporterul RISE Moldova a discutat cu Anatolie Lichii, directorul interimar de la Apă-Canal Chișinău. Acesta susține că nu există un conflict de interese la mijloc, deoarece el nu ar fi partener cu  Ivan Dumitrașcu. Întreaga conversație și restul articolului găsiți pe rise.md.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal