Cine-i autorul ideii? P. Șor și PACE o acuză pe Maia Sandu că le-ar fi copiat ideea privind facilitățile pentru diasporă

Cine-i autorul ideii? P. Șor și PACE o acuză pe Maia Sandu că le-ar fi copiat ideea privind facilitățile pentru diasporă

Două partide concurente la alegerile parlamentare își arată nemulțumirea după ce șefa statului, Maia Sandu a anunțat că pregătește un proiect de lege, prin care moldovenii din diasporă să-și poată aduce gratuit bunurile dobândite peste hotare. Atât Partidul PACE, cât și Partidul Șor susțin că ei ar fi autorii ideii.

Reprezentanții partidului PACE spun că ideia le aparține și publică declarații anterioare ale liderului partidului, Gheorghe Cavcaliuc, care vociferează aceeași propunere.

„Salut cu bucurie faptul că Maia Sandu ia toate ideile pe care le-a lansat PACE și le asumă. În mod normal am spune că este un plagiat, sau furt intelectual. [...] Am anunțat scutirea de taxe vamale pentru diaspora, Renato Usatîi a ieșit după două zile și-a prezentat ca fiind ideea lui. Acum este rândul ca Maia Sandu să procedeze la fel”, notează într-o reacție reprezentanții PACE.

Publicitate

Autori ai unui proiect similar se prezintă și Partidul Șor.

„Suntem cumva surprinși de faptul că președintele vine cu un astfel de proiect de lege, în condițiile în care o inițiativă similară, înregistrată de fracțiunea Partidului „ȘOR”, stă și se prăfuiește în Parlament de mai bine de un an de zile. Proiectul este unul absolut funcțional, care și-a demonstrat eficacitatea, doar că, mai bine de un an de zile, nu am găsit susținere în Parlament, deoarece ceilalți deputați, inclusiv colegii Maiei Sandu din PAS au refuzat să-l voteze, invocând atunci că ar fi unul populist. Vedem însă că acum, în plină campanie electorală, în condițiile în care Parlamentul este dizolvat, prin urmare, nu are cine să voteze o astfel de lege, Maia Sandu s-a răzgândit și promovează această idee”, notează Marina Tauber.

AGORA amintește că, la 17 iunie, președinta Maia Sandu a venit cu propunerea ca moldovenii care revin în țară și se stabilesc definitiv în Republica Moldova, după cel puțin trei ani locuiți peste hotare, să aibă posibilitatea să aducă acasă, gratuit, bunurile dobândite acolo. Aceste scutiri pot fi solicitate și acordate doar o singură dată.

Menționăm că la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020, Maia Sandu a luat peste 92% din voturile diasporei, care a ieșit la vot într-un număr record. La scurt timp după învestirea în funcție, șefa statului a convocat la o discuție online toți ambasadorii Republicii Moldova peste hotare, cerând ambasadelor și consulatelor noastre „să aibă grijă de cetățeni și să ofere servicii de calitate”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal