CEC, în consultații cu MAEIE în privința secțiilor de vot pentru diasporă: Nu e clar ce să facem. Judecătorii să ofere o explicație clară a deciziei (VIDEO)

CEC, în consultații cu MAEIE în privința secțiilor de vot pentru diasporă: Nu e clar ce să facem. Judecătorii să ofere o explicație clară a deciziei (VIDEO)

Discuțiile dintre reprezentanții Comisiei Electorale Centrale și cei ai Ministerului de Externe pe marginea deciziei Curții de Apel în privința secțiilor de votare pentru diasporă s-au lăsat cu contradicții. Hotărârea magistraților e interpretată diferit, iar cele 24 de ore rezervate pentru contestarea deciziei se scurg.

„Avem două două ore timp să decidem dacă contestăm sau nu contestăm această decizie. Codul electoral operează cu 24 de ore din momentul pronunțării. Înțeleg că la ziua de azi nu avem nicio claritate, nici de la colegii de la MAEIE și, nicio claritate cum se execută această hotărâre. Ceea ce scrie presa că CEC e obligat să deschidă 190 de secții - eu nu am văzut așa obligație. Acest capăt de cerere a fost respinsă. Și atunci ce executăm noi și colegii?”, a spus în timpul discuțiilor secretarul CEC, Maxim Lebedinschi.

„Să admitem că deschidem 190 de secții. În ce temei CEC o să deschidă noi organe electorale dacă termenul de constituire a lor a expirat? Pare că cineva vrea să ducă la invalidarea alegerilor prin așa acțiuni”, adaugă secretarul CEC.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprivesc.eu.moldova%2Fvideos%2F493981558513879%2F&show_text=false&width=560&t=0

Lebedinschi a propus ca judecătorii să ofere o explicație clară a deciziei și a modului în care ar urma executată hotărârea Curții de Apel. Aceasta în condițiile în care opiniile s-au divizat. Unii membri CEC consideră că decizia prevede anularea tuturor secțiilor deja prevăzute, alții că acestea urmează suplinite cu încă câteva.

„Această hotărâre este greu de înțeles. Suntem într-o situație nouă și trebuie să pornim de la zero”, a spus reprezentantul MAEIE Eugeniu Revenco.

În cele din urmă, s-a decis ca până la ora 16:00 MAEIE să revizuiască lista secțiilor de vot și să revină cu georgrafia amplasării acestora și numărul exact pe care misiunea diplomatică îl poate asigura.

AGORA amintește că Curtea de Apel a admis parțial contestațiile partidelor privind decizia Comisiei Electorale Centrale ce vizează secțiile de vot în diasporă. A fost anulată partea ce vizează deschiderea a mai puțin de 190 de secții de vot.

Demersuri împotriva deciziei CEC privind numărul de 146 de secții de vot, care urmează să fie deschise în afara țării pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, au fost depuse de către Blocul electoral „Renato Usatîi”, Platforma DA, PAS, AUR, PUN, PACE.

Deși Ministerul de Externe a propus să fie deschise 191 de secții de vot pentru diasporă, Comisia Electorală Centrală a adoptat inițial decizia de a deschide în străinătate 139 de secții de votare, însă hotărârea a stârnit critici din partea mai multor concurenți electorali și moldovenilor care se află în străinătate. Mai mult, în fața CEC-ului au fost proteste față de această decizie. Ulterior, membrii comisiei s-au întrunit întro altă ședință, unde au hotărât să mai decidă în șapte secții de votare pentru moldovenii din diasporă, astfel numărul ajunge la 146 de secții.

Conform hotărârii CEC din 8 iunie, numărul secțiilor de votare a fost suplinit pentru Republica Federală Germană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu câte trei unități. Totodată, au adăugate două secții de votare în Republica Franceză și o secție de votare în Republica Italiană, localitatea Rimini.

Ambele hotărâri ale membrilor CEC au fost atacate la Curtea de Apel Chișinău.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.