
#prieteniiAGORA | Valeriu Ghelbur: Curiozitatea m-a adus în domeniul IT. În copilărie, la calculator, puteam să joc cu un punctuleț zile întregi (VIDEO)
„Curios, analitic, colecționar”. Așa se descrie Valeriu Ghelbur care, impresionat de primele calculatoare în copilărie, a dat curs enturziasmului și, în timp, a ajuns să activeze în domeniul IT. În pauzele dintre bătăile tastaturii își completează colecția de timbre, pentru că, „sunt mici opere de artă” în care-și găsește refugiu. Iată cum l-am descoperit pe unul dintre urmăritorii AGORA, cum i-am câștigat încrederea și ce-și dorește de la presa liberă.
・
După ani de studii în R. Moldova, dar și în România, Valeriu Ghelbur a ajuns un bun specialist în domeniul IT. În timp, a reușit să încerce din mai multe aspecte ale profesiei. Printre proiectele la care și-a adus aportul de om priceput în ceea ce face sunt „e-Guvernare” sau „e-Cazier”. Aceasta acum.
Cu ceva ani în urmă, însă, a avut să trăiască primul „Wow!” aprins de tehnologii. Era copil în clasa a patra când s-a pomenit în fața primului calculator. Era al unui amic cu care a jucat primul joc pe un ecran: „Mergea un punct pe ecran și împușca alte puncte”, își amintește Valeriu. Așa s-a aprins curiozitatea, apoi a avut primul său calculator.
„Ce mi se pare fascinant la domeniul IT, este faptul că ai posibilitatea să lucrezi, de fapt, în varii domenii. De la logistică, bănci, finanțe. Lucrezi cu persoanele la bursele de schimb. Adică nu există limite sau ceva care să te oprească să-ți schimbi domeniul în care scrii codul. Și poți să vezi cum ceea ce ai făcut lucrează”, spune specialistul în IT.
Azi, Valeriu Ghelbur este tatăl a doi copii, iar pasiunea pentru calculator pare să se transmită genetic.
„Ce este interesant, dacă e să comparăm cu perioada în care eu eram copil, e că eu puteam să joc cu un punctuleț zile întregi, ei având acces la mii de jocuri, petrec maxim jumătate de oră la unul și apoi vor altul. Eu sunt adeptul faptului că pe cât de mult interzicem, pe atât de mare va fi atracția. Da, trebuie să fie un mediu controlat, trebuie să existe niște reguli clare, dar nu cred că interzicerea propriu-zisă poate face ca să nu stea copilul la calculator. Mai curând, să găsești o pasiune pentru el extra-calculator”, spune tatăl.
O astfel de pasiune ar putea fi grija pentru animale. Mai cu seamă că în în familia Ghelbur își duc traiul cinci patrupezi.
Vinerea - pisica neagră, din gașca celor cinci patrupezi
„Avem acum doi câini și trei pisici. Două sunt luate de la gunoi, iar al treilea pisic este fiul primei pisici pe care o cheamă Vinerea și pe care am luat-o de la tomberon chiar cu o zi sau două înainte de lockdown”, spune Valeriu.
Și dacă vă întrebați de ce „Vinerea”?... „Pentru că am găsit-o vineri și pentru că era neagră și i-am spus Black Friday și, așa cum copiii nu puteau să vorbească în engleză, i-am zis Vinerea Neagra”, explică tânărul.
„În general, eu cred că orice om trebuie să aibă un animal. Ele ne ajută să ne relaxăm și viața este mai interesantă când ai pe cineva alături, mai ales, un patruped”, adaugă Valeriu.
„Nu există nimic în lumea asta ce n-a fost tipărit un timbru”
Bărbatul mai are un hobby. Îi place să colecționeze timbre. Primele exemplare sunt încă din anii de studenție. Iar acum are în colecția sa în jur de șase clasoare. Colecția e tematică și include imagini cu vase maritime și secvențe istorice cu aceeași temă.
„Nu am o colecție scumpă, dar pentru mine contează să-mi placă timbrele. Pentru mine sunt o mică operă de artă. Ele sunt foarte diverse în funcție de țările care le emit. În plus, ce m-a pasionat într-un fel la timbre este o frază spusă de unul dintre colecționarii cu care mă întâlnesc și de la care mai procur timbre. El a spus că „nu există nimic în lumea asta ce n-a fost tipărit un timbru”, explică Valeriu.
„E diversitate, mici opere de artă care pe mine mă ajută să mă calmez și să mă bucur de mica mea colecție uneori, în momentele în care am nevoie de liniște și de propriul meu timp”, adaugă colecționarul.
„Cum încurajăm pictorul cumpărându-i pictura, tot așa e normal să plătim pentru știri”
Pe lângă toate cele enumerate, Valeriu Ghelbur este și unul dintre abonații AGORA și este convins că, susținând presa, stimulează și calitatea produselor media.
„Tot așa cum noi cumpărăm pictura unui artist care ne place și astfel îl susținem pe el să creeze mai departe, tot așa mi se pare normal să plătim pentru știrile, pentru informațiile pe care am vrea să le citim și să încurajăm reporteri, instituțiile media care creează lucruri care ne plac să continue să facă acest lucru. Și de ce nu se progreseze și să devină mai buni”, explică Valeriu.
Prietenul AGORA urmărește, îndeosebi, știrile externe și istoriile despre oameni: „Este foarte important ceea ce citesc să-mi creeze o imagine de ansamblu la ce se întâmplă în țară și să-mi dea și niște direcții sau anumite informații despre ce se întâmplă în exterior”.
Hai și tu în comunitatea AGORA!
AGORA a lansat, la 30 aprilie 2020, opțiunea de abonamente SUSȚINĂTOR, FAN sau AMBASADOR. Până acum, 243 de persoane fizice sau juridice au ales să ne susțină. Pentru că, de curând, am marcat un an de când simțim, la propriu, susținerea comunității, ne-am propus să vă dedicăm vouă atenția și timpul nostru. Venim să vă arătăm cine sunt o parte dintre #prieteniiAGORA.
Devino membru al comunității AGORA. Susține jurnalismul independent din Republica Moldova. Ajută-ne să continuăm să scriem despre cele mai importante evenimente din țară și din afara ei.