Președinția și alegerile parlamentare. Între mesaje, aluzii și acuzații de implicare în campania electorală (VIDEO)

Președinția și alegerile parlamentare. Între mesaje, aluzii și acuzații de implicare în campania electorală (VIDEO)

De la începutul campaniei, președinta Maia Sandu a fost acuzată în câteva rânduri că ar susține Partidul Acțiune și Solidaritate, a cărei fondatoare este. Asociația Promo-LEX a făcut referire la o postare de pe rețelele de socializare în care Maia Sandu ar fi folosit o sintagmă asemănătoare cu sloganul PAS, iar unele formațiuni s-au plâns că PAS ar folosi imaginea șefei statului în campanie. De fiecare dată, Maia Sandu a declarat că nu a încălcat legea și că va îndemna și în continuare cetățenii să meargă la vot și „să voteze pentru oameni onești”. 

Întâlnirile Maiei Sandu cu cetățenii

În luna mai, președinta Maia Sandu a dat start vizitelor în teritoriu și întâlnirilor cu cetățenii, după o pauză care a durat mai multe luni. Perioada a coincis, pe de o parte, cu relaxarea restricțiilor, dar pe de alta, cu începerea campaniei electorale. 

Publicitate

„Nu facem campanie electorală. Am ajuns cu greu la aceste alegeri parlamentare anticipate, dar acum puterea este în mâinile oamenilor și eu sper foarte mult că în următorul Parlament vor fi suficienți oameni onești”, declara recent Maia Sandu în timpul unei vizite în Italia. 

O postare cu „vremuri bune”

Într-un raport din luna mai, Promo-LEX a constatat că președinta și-ar fi manifestat susținerea față de PAS. 

„Un caz ce poate fi calificat ca drept implicare a președintelui Republicii Moldova în campania de susținere a unui concurent electoral, fiind vorba de către partidul PAS”, afirma în luna mai Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX. 

...

Promo-LEX s-a referit la o postare de pe pagina oficială de Facebook a președintei, care conține fraza „Am încredere în oamenii țării și știu că pentru Moldova vin vremuri bune”. Experții au constatat că a fost transmis un mesaj de susținere a PAS, a cărui slogan este „Pornim vremuri bune”. 

„Eu sunt în total dezacord cu ce a zis această instituție. Nu era sintagma, era doar chemare de înregistrare și eu în continuare o să chem oamenii să meargă la vot este absolut important și o să spun acest lucru și de acum încolo și o să chem oamenii să voteze pentru oameni onești în viitorul Parlament și prin asta nu încalc nici o lege”, a reacționat președinta în cadrul unei emisiuni la PRO TV. 

Consilieri din lista PAS

La o întâlnire cu membrii CSM, care a avut loc pe 27 mai, președinta Maia Sandu a venit fiind însoțită de consiliera sa în domeniul justiției, Olesea Stamate, care ocupă poziția a 12-a pe lista candidaților PAS. Lista a fost depusă la CEC pe 17 mai, iar pe 21 mai, PAS a fost înregistrat oficial în cursă. 

„Doamna Olesea Stamate este consilierul meu pe justiție și era firesc să fie la acea ședință. Ea nu a degrevat din funcție, există indicațiile CEC-ului care spun foarte clar cine e obligat să degreveze din funcție și cine nu este obligat și nu a fost absolut nicio încălcare”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la TV8.

 În echipa Maiei Sandu, se regăsesc și alți candidați electorali. Consiliera prezidențială pentru probleme de educație, Liliana Nicolaescu-Onofrei este pe locul șase în lista formațiunii, iar consiliera pentru relații interetnice, Natalia Davidovici, este pe locul 11. Secretarul General al Președinției, Andrei Spînu, a degrevat din funcție. Făcând campanie pentru PAS, acesta s-a referit la șefa statului, în cadrul unui eveniment electoral. 

„Votăm toți împreună echipa PAS, echipa președintelui Maia Sandu”, a declarat acesta. 

Vicepreședintele PAS Radu Marian spune că formațiunea vrea să susțină programul șefei statului. 

„Președintele Maia Sandu a fost fondator PAS din 2016, a fost candidat PAS la alegerile prezidențiale. Partidul a fost motorul acestei victorii, ar fi nefiresc cumva să ștergi istoria partidului respectiv. Acum, președintele Republicii Moldova desigur trebuie să apere interesele tuturor cetățenilor, nu numai a votanților PAS, PSRM șamd. Sunt sigur că președintele Republicii Moldova Maia Sandu face acest lucru”, a declarat Radu Marian pentru AGORA. 

Acuzațiile BECS

Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a depus o contestație la Comisia Electorală Centrală pentru a verifica dacă PAS a admis utilizarea resurselor administrative prin folosirea imaginii Maiei Sandu în materialul electoral. CEC a declarat că nu este de competența sa să examineze contestația. 

„Eu cred că ei mai mult folosesc imaginea mea încercând să răspândească tot felul de minciuni și acuzații false la adresa mea”, susține șefa statului. 

Între timp, aflat la o întâlnire electorală comunistul Vladimir Voronin a criticat vizitele din ultima vreme a Maiei Sandu. 

„Problema cea mai importantă, ea umblă acuma prin Italia să se întâlnească cu diaspora din contul statului, din contul nostru, noi plătim, toți”, a declarat Vladimir Voronin. 

„Sunt absurde aceste acuzații, eu le-am promis oamenilor să lucrez pentru ei și să contribui la rezolvarea problemelor lor și nu am de gând să mă închid în oficiu pentru trei luni pentru că în Republica Moldova sunt alegeri parlamentare”, a spus în replică Maia Sandu. 

Incursiune în campania din 2019

Anterior, liderul comunist l-a criticat din același motiv și pe actualul său coleg de bloc electoral, Igor Dodon. Asta pentru că în 2019, fiind președinte, ar fi făcut agitație pentru PSRM, în timpul campaniei electorale. 

„În campania electorală ar fi normal ca un președinte bine așezat la minte și cu poziția respectivă, nu ar umbla prin țară. Până acum nu prea umbla își căuta posibilitate în fiecare săptămână să ducă să bea ceai cu Putin la Moscova. Da acuma, umblă prin teritorii, demonstrează diferite povești. Stai măi acasă cu Leps și cântă acolo karaoke, nu, el s-a activat tocmai când e campanie electorală. Trebuie să îi ajute pe socialiști”, spunea Vladimir Voronin în februarie 2019. 

Și ex-președintele Igor Dodon declara în 2019 că nu se implică în campanie.

„Instituția prezidențială nu participă în campania electorală, nu face agitație electorală și nu se va lăsa atrasă nici instituția nici eu personal în polemici electorale. Vrem să dăm un mesaj foarte clar, beți câte o cană de ceai și nu mergeți cu fărădelegi”, declara Igor Dodon. 

Ce spune legea?

Din cei șase președinți pe care i-a avut Republica Moldova, unul singur nu a fost lider al unui partid politic. Este vorba despre judecătorul Nicolae Timofti, ales în 2012 de către Parlament. Toți ceilalți, însă, au stat, la un moment sau altul din cariera lor, în fruntea unei formațiuni, iar deseori au continuat să promoveze mesajele partidului, chiar și atunci când au deținut funcția supremă în stat. 

În 2016, CC a decis revenirea la alegerile prezidențiale la nivel național, menționând că „Preşedintele Republicii Moldova este obligat să acţioneze în interesele întregii societăţi şi nu ale unei părţi ale acesteia, ale unui grup sau partid politic”.

Anterior deciziei, legea nu interzicea președintelui să facă parte dintr-un partid politic. 

Cu toate acestea, ex-președintele Igor Dodon s-a declarat în mai multe rânduri lider „neformal” al PSRM în timp ce deținea mandatul de șef de stat. 

Potrivit Codului Electoral „Candidaţii nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice (resursele administrative) în campaniile electorale, iar autorităţile/instituţiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite/acorda concurenţilor electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiţii de egalitate pentru toţi concurenţii electorali”. 

Totodată, Codul Electoral prevede că „Nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atât din ţară cât şi de peste hotare”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal