
Rusia, obligată de CtEDO să vină cu un plan concret în cazul violării dreptului la educație în Transnistria
Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a emis o decizie care se referă la încălcarea dreptului la educație al elevilor din școlile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Prin urmare, până în decembrie 2021 Federația Rusă trebuie să vină cu un plan concret pentru executarea Hotărârilor CtEDO în cauzele cu privire la violarea dreptului la educație în Transnistria.
・
Curtea Europeană a constatat că, Rusia este cea care are influență necesară asupra administrației de la Tiraspol și ar trebui să intervină pentru a asigura respectarea drepturilor omului.
Comitetul de Miniștri insistă asupra drepturilor elevilor de a continua procesul educațional în limba maternă, fără obstacole și hărțuire.
Dacă nu vor fi realizate progrese tangibile în ceea ce privește măsurile de executare pe cauza Catan și alții până la următoarea examinare, Comitetul de Miniștri a decis să ia în considerare toate mijloacele adecvate pentru a asigura executarea Hotărârii pe această cauză.
Asociația Promo-LEX a depus mai multe comunicări invitând Comitetul de Miniștri să adopte o decizie cu privire la sesizarea Curții Europene în legătură cu refuzul respectării de către Federația Rusă a forței obligatorii a hotărârilor CtEDO.
Hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) pe cauza Catan și alții v. Moldova și Rusia a fost emisă 19 octombrie 2012. Prin aceasta s-a constatat încălcarea dreptului la educație pentru elevii și părinții din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Tot atunci, Curtea a dispus că Federația Rusă trebuie să achite, în decurs de trei luni, câte 6.000 de euro pentru fiecare reclamant în calitate de prejudicii morale și suma de 50.000 de euro în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare.
În stânga Nistrului încă mai exista prevederi ce sancționează utilizarea grafiei latine.