La parlamentarele din 2019, PDM a cheltuit de 28 de ori mai mulți bani decât în actuala campanie. Cum explică Pavel Filip scăderea donațiilor pentru partid (VIDEO)

La parlamentarele din 2019, PDM a cheltuit de 28 de ori mai mulți bani decât în actuala campanie. Cum explică Pavel Filip scăderea donațiilor pentru partid (VIDEO)

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 va participa și Partidul Democrat din Moldova, ocupând locul opt pe lista electorală. Acesta a figurat și pe listele din scrutinul din februarie 2019. De atunci s-a schimbat liderul, componența, dar și cheltuielile partidului. Astfel, dacă în primele patru săptămâni ale campaniei electorale din 2019, PDM a avut cheltuieli de peste 23 de milioane de lei, atunci, în aceeași perioadă a actualului scrutin, au fost înregistrate cheltuieli de 834.092 lei. O sumă de 27,6 ori mai mică decât cea din 2019.

Din suma totală de peste 23 de milioane de lei cheltuită pentru campania electorală, aproape șapte milioane erau din donații.

...

Publicitate

Toate donațiile în valoare de peste șase milioane de lei, au fost făcute de către 309 persoane fizice. Cea mai mare sumă primită fiind de 84.200 de lei.

...

Sursă: CEC.md

Pe de altă parte, în cele patru săptămâni de campanie electorală, PDM a înregistrat cheltuieli de puțin peste 834 de mii de lei. 20.000 de lei fiind mijloace bănești primite din partea a două persoane juridice. Alte donații din partea persoanelor fizice sau a unor organizații, PDM nu a primit.

...

...

Sursa: CEC.md

În cadrul seriei de interviuri „De la 11”, Pavel Filip a declarat că de la acel scrutin s-au schimbat multe. Iar donațiile în acest an s-au micșorat, inclusiv din motiv că este un alt lider politic al partidului.

„Este un altfel de lider politic. S-a schimbat tot, Partidul Democrat este o altă echipă la nivel de leadership. De aceea noi am condamnat trecutul partidului, ne vine greu să spălăm imaginea pe care am moștenit-o.

Acum nu avem acele donații. Eu în perioada ceea nu aveam activitate în partid, fiind în funcție executivă și nu duceam contul și nu știam ce se face de fapt. Contibilitatea știe cu certitudine ce a fost în acea perioadă, desigur că au fost donații reale că de altfel nu puteau fi elaborate altele”, a menționat președintele PDM, Pavel Filip.

23 de concurenți au fost înregistrați la CEC și au intrat în cursa electorală pentru fotoliile de deputați în Parlamentul R. Moldova. Între aceștia, două blocuri electorale, 20 de partide politice și un candidat independent.

Este vorba despre: Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда”, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, Partidul Politic „Democraţia Acasă”, Partidul Politic „NOI”, Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”, Partidul Politic Alianța Pentru Unirea Românilor, Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”, Partidul Politic „Puterea Oamenilor”, Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul „Patrioții Moldovei”, Partidul Politic „Partidul Schimbării”, Partidul Politic Noua Opțiune Istorică, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii și Veaceslav Valico (candidat independent).

Alegerile parlamentare anticipare vor avea loc în data de 11 iulie, 2021.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal