În zorii zilei de 22 iunie 1941, la ora 4:45, trupele germane au lansat o ofensivă masivă împotriva Uniunii Sovietice, cu scopul de a cuceri partea europeană a Rusiei. La sud, Armata Română, condusă de mareșalul Ion Antonescu, a primit celebrul ordin „Ostași, vă ordon: Treceți Prutul!”, fiind declanșate și operațiunile militare pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, aflate sub ocupație sovietică din 28 iunie 1940.
Peste 2.6 milioane de soldați germani au intrat în acțiune și au atacat garnizoanele sovietice de la frontieră, ceea ce a făcut pregătirile de apărare a sovieticilor total inutile. Acest lucru s-a datorat în parte și faptului că dictatorul sovietic Iosif Stalin nu a prevenit aceste acțiuni, deși fusese informat de mai multe ori despre intențiile de atac ale germanilor.
Această operațiune a marcat și intrarea „de facto” a URSS în cel de-al doilea Război Mondial, cunoscut și sub numele de Marele Război pentru Apărarea Patriei, termen folosit de istoriografia sovietică. Printre aliatele Germaniei naziste, s-a numărat și România, care a participat la această operațiune pentru a-și recupera teritoriile pierdute în vara anului 1940.
Astfel, în noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, mareșalul Antonescu a mobilizat armata și a lansat ordinul: „Ostași! Vă ordon: Treceți Prutul! Zdrobiți vrăjmașul din răsărit și din miazănoapte. Dezrobiți din jugul roșu al bolșevismului pe frații noștri cotropiți. Reîntregiți la trupul țării glia străbună a Basarabilor și codrii voievodali ai Bucovinei”.
Peste 325 de mii de militari români au fost încadrați în operațiunea de eliberare a Basarabiei, fiind parte a grupului de armate „general Antonescu”. Ofensiva propriu-zisă asupra Basarabiei a început la 2 iulie 1941, atacul fiind declanșat în zona orașului Cernăuți. Lupte deosebit de grele au avut loc în zonele Țiganca și Epureni, din cauza numeroaselor contraatacuri sovietice.
Pe 16 iulie 1941, au sosit în Chișinău, primele unități aparținând Diviziei 1 blindate române. 10 zile mai târziu, Marele Cartier General român comunica țării că „lupta pentru dezrobirea brazdei românești de la răsărit s-a terminat. Din Carpați până la mare suntem din nou stăpâni pe hotarele străbune”.
Vezi și aceste știri

28 iunie 1940: Ultimatumul sovietic pentru cedarea Basarabiei – Trei răspunsuri care te vor ajuta să înțelegi mai bine ce s-a întâmplat atunci

VIDEO. 28 iunie 1940! Se împlinesc 75 de ani de la anexarea Basarabiei și Bucovinei la Rusia Sovietică

Muniții din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, găsite de un localnic la marginea pădurii dintr-un sat din raionul Ialoveni
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
