
„Războiul se poartă între două grupări de state capitaliste. Pentru reîmpărțirea lumii, pentru stăpânirea lumii. Noi nu suntem împotrivă ca ei să se cotonogească bine, slăbindu-se reciproc. N-ar fi rău ca, cu mâinile Germaniei, să slăbim poziția celor mai bogate țări capitaliste, mai cu seamă Anglia. Hitler, fără ca să înțeleagă și să vrea asta, clatină, subminează sistemul capitalist. Poziția comuniștilor aflați la putere e alta decât cea a comuniștilor aflați în opoziție. Noi suntem stăpâni la noi acasă. Comuniștii din țările capitaliste sunt în opoziție, acolo stăpânește burghezia. Noi trebuie să manevrăm, să împingem o parte contra celeilalte, ca ei să se ucidă cât mai bine. Pactul de neagresiune, într-o oarecare măsură, îi ajută Germaniei. În următorul moment, vom susține cealaltă parte.”
Textul de mai sus e preluat din jurnalul liderului comunist bulgar Gheorghi Dimitrov. Secretarul general al Komintern-ului își notase cuvintele spuse de Iosif Stalin la ședința biroului internaționalei comuniste din seara zilei de 7 septembrie 1939. Trecuseră doar două săptămâni de la semnarea pactului sovieto-german de neagresiune, o săptămână de la declanșarea invaziei germane în Polonia și numai patru zile de la declarația de război făcută de Franța și Marea Britanie nemților.
Când citești presa vremii, documentele de atunci, îți dai seama în ce măsură lucrurile erau altfel decât credem noi acum. În pofida pactului semnat de șefii diplomațiilor de la Moscova și Berlin la 23 august 1939, relațiile sovieto-germane au rămas în permanență marcate de neîncredere. Și Hitler, și Stalin erau convinși de iminența războiului dintre URSS și Germania și se pregăteau de el. Pactul de neagresiune era privit de ambii doar ca un răgaz. Între timp, marea problemă a Germaniei era Marea Britanie, nicidecum URSS (și cu atât mai puțin SUA). Toate încercările lui Hitler de a ajunge la o înțelegere cu Londra pe parcursul anului 1940 au eșuat. Churchill s-a arătat neînduplecat: regimul nazist nu mai putea fi tolerat și nicio înțelegere cu Germania, atâta timp cât la putere era Hitler, nu putea să aibă loc.
„Dacă scoatem din joc Rusia, Anglia nu va mai avea încotro”: era o părere împărțită atunci de mulți militari de frunte din Wehrmacht.
Tărăgănarea datei
Dezastrul
Gol de populație
Poți face diferența
Dacă îți iei un abonament cu doar 48 lei pe lună, noi vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent.
Vezi și aceste știri

OPINIE | Despre premiile literare sau o retrospectivă a gloriei și uitării

OPINIE | Comunismul, imposibil de apărat sau cum sistemul însuși a dus la căderea regimurilor de guvernare succesive din URSS și Europa Centrală și de Est
