De la jurnalism la IT. Victoria Stegărescu: „Un curs de Software Tester mi-a schimbat viața profesională”

De la jurnalism la IT. Victoria Stegărescu: „Un curs de Software Tester mi-a schimbat viața profesională”

În anul 2020, interesul față de tehnologii și profesiile viitorului a crescut exponențial. Pe de o parte, companiile IT sunt în continuă căutare de specialiști calificați, iar pe de alta – tot mai mulți tineri aleg să studieze profesiile viitorului. Pentru a le oferi fetelor și femeilor din regiuni posibilitatea să studieze, să îmbrățișeze o profesie chiar în zonele rurale unde locuiesc și să aibă oportunități salariale decente, proiectul Tekwill a lansat inițiativa „Women in Online Work”. Timp de trei luni, aproximativ 50 de fete și femei din localități din nordul, centrul și sudul țării și-au dezvoltat abilitățile necesare și au învățat una dintre cele mai solicitate profesii în domeniu: Software Tester, Social Media Management sau Design Grafic. Pe durata cursului sau imediat după finalizare, participantele au reușit să se angajeze.

Victoria Stegărescu este din Strășeni și a decis să urmeze un curs de Software Tester, în urma căruia s-a angajat cu succes într-o companie IT din țară. În interviul de mai jos, aceasta explică cum a ajuns să aleagă tehnologiile informaționale, chiar dacă anterior nu a avut nicio tangență cu ele.

Victoria, ce studii ai finalizat și unde ai activat anterior?

Publicitate

Am studiat la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Imediat după ce am obținut licența, am plecat temporar cu partenerul de viață în Estonia. El – pentru a-și urma studiile de doctorat în cadrul Estonian University of Life Science, iar eu m-am angajat în domeniul managementului de proiecte în cadrul aceleiași universități.

Jurnalism și IT. Ce au în comun aceste profesii?

Dacă în jurnalism eu am luat decizii, apoi în IT - domeniul m-a ales pe mine. Ar fi un neadevăr dacă aș spune că tehnologiile informaționale au fost visul meu și acum îl realizez. Industria tehnologiilor mi-a deschis ușa, iar eu, din curiozitate, am decis să intru în această comunitate. Tind să cred că îmi poate oferi perspective și un șir de oportunități.

...

Cum ai decis să te înscrii la programul „Women în Online Work (WOW)”?

O persoană dragă îmi povestea entuziasmată de tot ce înseamnă acest domeniu. Mi-a oferit multe detalii interesante, care m-au făcut mai curioasă să accesez pagina de facebook a proiectului Tekwill și să descopăr programul. Din inerție, am aplicat pentru cursul de Software Tester, chiar dacă nu am interacționat anterior cu această ramură.

Cât de util ți-a fost cursul și cum ai implementat în practică acele cunoștințe din cadrul lecțiilor?

Cursul a fost foarte util și m-a făcut să-mi restartez activitatea profesională la 180 de grade. După finalizare, datorită cunoștințelor obținute la lecții, m-am angajat în calitate de QA engineer în cadrul companiei Agile Partners Moldova.

Ce urmează în domeniul IT? Vei continua să te dezvolți în această sferă?

IT-ul este un domeniu interesant, care a început să-mi placă foarte mult. Nu am planuri grandioase, dar vreau să continui să evoluez în această sferă. Cursurile pe care le-am urmat la Tekwill au reprezentat o susținere educațională enormă pentru mine, pentru că au fost predate de un mentor care a știut să structureze și să ofere informații clare și pe înțelesul participanților. În plus, teoria a fost însoțită de foarte multă practică, iar informațiile prezentate au fost de actualitate. Sunt sigură că, în viitor, IT-ul îmi va oferi mai multă stabilitate, perspective, scopuri bifate și posibilitatea de a-mi depăși limitele.

Prima ediție a cursului „Women in Online Work (WOW)” s-a desfășurat în trei etape și a fost destinată fetelor și femeilor din localitățile din nordul, centru și sudul țării, printre care Răzeni, Ungheni, Ulmu, Costești, Ialoveni, Petrești, Munteni etc. La faza inițială, participantele au asistat la o conferință de instruire în carieră. Ulterior, timp de 3 luni, fetele și femeile au avut un curs practic pentru dezvoltarea abilităților necesare în unul din domeniile Software Tester, Social Media Management sau Design Grafic. Iar în cea de-a treia etapă, acestea au luat parte la o sesiune practică, sub forma unui mentorat asistat, unde și-au pregătit portofoliile pentru a se înregistra pe platforme internaționale, care oferă locuri de muncă la distanță și cu orar flexibil. La proiect s-au înscris fete și femei din loclaități prec

„Women in Online Work (WOW)” a fost lansată cu susținerea Biroului de Cooperare al Elveției în cadrul Proiectului „OPTIM” – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation în parteneriat cu Camera de Comerț și industrie a Republicii Moldova, cu sprijinul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare și al Suediei în cadrul proiectului TEKWILL.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal