
Ungaria criticată dur la Consiliul de Afaceri Generale al UE, după ce a adoptat legea care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor
Germania şi ţările din grupul Benelux au introdus pe agenda reuniunii o declaraţie prin care critică legea ungară recent adoptată care interzice promovarea homosexualităţii în rândul minorilor, lege calificată de unii dintre miniştrii europeni participanţi la această reuniune drept „nedemnă” pentru Europa şi contrară valorilor europene, transmite Agerpres.ro.
・
Potrivit AFP, până la mijlocul zilei de 22 iunie, textul declaraţiei era susţinut de circa 12 state membre.
Semnatar al declarației a fost și ministrul afacerilor europene al Franței, Clément Beaune. Funcționarul a declarat că această lege este o discriminare față de orientarea sexuală.
„Creează în mod evident o discriminare faţă de orientarea sexuală, faţă de homosexualitate, pe care o asimilează unei forme de ameninţare sau de propagandă, şi nu putem accepta acest discurs, nu putem accepta această atingere adusă valorilor”, a adăugat ministrul francez.
Ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a menționat că aceasta este o legislaţie nedemnă pentru Europa, care încalcă clar valorile UE.
Potrivit ministrului german pentru afaceri europene, Michael Roth, legea încalcă valorile UE.
Iar omologul său irlandez ,Thomas Byrne crede că adoptarea unei asemenea legi este un moment foarte periculos pentru Ungaria şi pentru UE.
Miniștri au cerut Comisiei Europene să acţioneze. Executivul comunitar şi-a exprimat anterior preocuparea faţă de această lege.Răspunzând criticilor colegilor săi europeni, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto a declarat că această lege nu este îndreptată împotriva niciunei comunităţi din Ungaria, ci doar împotriva pedofililor.„Această lege nu spune nimic despre orientarea sexuală a adulţilor. Ea spune numai că, până la vârsta de 18 ani, educaţia sexuală a copiilor ţine exclusiv de părinţii lor, asta-i tot. Parlamentul de la Budapesta care a adoptat legea este o competenţă naţională care nu trebuie pusă sub semnul întrebării”, a punctat ministrul ungar.