„Intenționau să plece în regiunea transnistreană”: PCCOCS a oferit noi detalii despre cazul capturării a peste 230 de kg de substanțe narcotice

„Intenționau să plece în regiunea transnistreană”: PCCOCS a oferit noi detalii despre cazul capturării a peste 230 de kg de substanțe narcotice

Procurorii au precizat că au fost arestați doi cetățeni de origine turcă și trei cetățeni ai Republicii Moldova. Aceștia au mai declarat că acțiunea de urmărire penală a fost făcută în colaborare cu instituțiile de drept din țară și din Ucraina.

„Activitatea grupului a fost monitorizată din decembrie 2020, în rezultatul comunicării cu colegii din Ucraina a fost identificată o posibilă schemă criminală, inclusiv cu implicarea serviciului vamal, a fost posibil de identificat mijloacele de transport cu care a fost introdusă în Republica Moldova această masă destul de voluminoasă cu droguri”, a declarat procurorul Ion Caracuian.

Potrivit acestuia, figurantul principal în cadrul acestui dosar a inițiat o activitate economică în Republica Moldova, începând cu vara anului 2020, în domeniul importurilor materialelor de construcții. Având un istoric economic pozitiv, după câteva importuri legale, acesta a început să introducă și substanțe narcotice prin intermediul acestor operațiuni aparent legale.

Publicitate

În ceea ce ține de originea substanțelor narcotice, procurorul Ion Caracuian a menționat că acestea au fost importate din Iran, de unde au ajuns în Federația Rusă pe cale maritimă, de unde au tranzitat Ucraina pentru a fi depozitate în Republica Moldova. Destinația finală a acestora era piața Uniunii Europene.

Deși inițial, procurorii au decis să îi aresteze pe figuranții din cadrul dosarului la ieșirea din țară, aceștia au dispus ca descinderea să aibă loc în seara zilei de vineri spre sâmbătă, 19 iunie, întrucât aceștia se îndreptau în regiunea transnistreană.

„Eforturile au fost destul de serioase, deoarece acest figurant de origine turcă, era destul de prudent, acționa dependent, ajutorul acordat de străini era de scurtă durată, întrerupea orice legătură, cu complicii săi vorbea doar în turcă, aici fiind nevoie de mai mult eforturi”, a precizat Caracuian.

În cadrul operațiunilor de descindere, au fost arestați doi cetățeni turci cu vârstele cuprinse între 55 și 60 de ani și trei cetățeni moldoveni cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani. Doar un singur cetățean a fost plasat în arest preventiv, restul fiind în arest la domiciliu.

În urma descinderilor s-a stabilit că sunt în jur de 1.092 de brichete cu substanțe narcotice ascunse în cărămizi, depozitate în mai multe ambalaje pentru a nu fi depistate de după miros. La moment procurorii sunt în așteptarea expertizei, care după concluziile preliminare a constatat că ar fi vorba de heroină. În același timp, sunt analizate și alte materiale informaționale, acumulate în urma descinderilor.

O captură record de heroină a fost depistată pe teritoriul Republicii Moldova, sâmbătă, 19 iunie. Gruparea criminală internațională a fost demascată ca urmare a unei operațiuni transfrontaliere - Inspectoratul Național de Invetigații , Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale și Serviciul Vamal.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal