VIDEO. Gaburici cere anchetă în cazul concesionării Aeroportului

VIDEO. Gaburici cere anchetă în cazul concesionării Aeroportului

Prim-ministrul Chril Gaburici a cerut astăzi ministerelor de resort inițierea unei anchete pe subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. „Au fost prezentate informații eronate în baza cărora s-au luat decizii”, a declarat Gaburici.  

„Ministerul Justiției și Ministerul Economiei să revadă contractul de concesiune. Din ceea ce înțeleg eu concesionarea a avut loc în condiții neloiale. MAI și CNA - să pornească o investigație. Înțeleg că au fost prezentate anumite informații eronate în baza cărora s-au luat anumitedecizii. O să rog și Procuratura Generală să se autosesizeze pe acest caz”, a declarat Gaburici.

Totodată șeful Cabinetului de miniștri a menționat că este necesar de verificat și activitatea omului de afaceri Ilan Shor în perioada când a deținut funcția de președinte al Consiliului de Administrare Avia Invest.

„În aceeași perioadă de către dl Ilan Shor au fost folosite situații de serviciu și au fost efectuate transferuri care au cauzat daune în proporții deosebit de mari intereselor publice. La 13.05 noi deja am pornit cauza penală, dar vreau să verificăm toate persoanele implicate, inclusiv dl Shor care deținea funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Avia Invest”, a mai adăugat șeful Executivului.

ISTORIC

Amintim că la 30 mai 2013, Guvernul a decis să scoată spre concesionare activele aflate în gestiunea economică a Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău” și terenul aferent acesteia, iar câștigătorul licitației a devenit compania din Rusia SRL „Avia Invest”.

Proiectul privind dezvoltarea infrastructurii aeroportuare și a calității serviciilor prestate de Aeroportul Internațional Chișinău. Activele Î.S. „AIC” și terenul aferent acesteia au fost transmise în concesiune pentru o perioadă de până la 49 de ani, iar volumul investițiilor întreprinderii concesionale urmează să fie de cel puțin 240 milioane euro.

Titularul dreptului de proprietate rămâne statul Republica Moldova, iar venitul și profitul adus prin folosirea bunurilor concesionate aparțin concesionarului SRL „Avia Invest”.

Peste aproape un an Colegiul civil comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a stabilit că procedura de concesionare a fost legală.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.