Promo-LEX: Marea Britanie refuză extrădarea cetățenilor R. Moldova din cauza condițiilor de detenție proaste și a violenței între deținuți

Promo-LEX: Marea Britanie refuză extrădarea cetățenilor R. Moldova din cauza condițiilor de detenție proaste și a violenței între deținuți

Marea Britanie refuză extrădarea cetățenilor Republicii Moldova din cauza condițiilor de detenție proaste și a violenței între deținuți, anunță  Asociația Promo-LEX. Biroul de Avocați din Londra, Bindmans LLP a acționat pentru Andrian Tabuncic, unul dintre recurenți, în cadrul procedurilor în fața Înaltei Curți în cauza. Extrădarea lui Tabuncic a fost solicitată de Republica Moldova și a fost contestată cu succes de Bindmans pe motiv că a constituit o încălcare a drepturilor sale de a nu suferi tratamente sau pedepse inumane sau degradante în temeiul articolului 3 din Convenția europeană a drepturilor omului (CEDO).

Curtea divizională, formată din LJ Stuart-Smith și domnul judecător Holgate, a admis apelul, și a constatat că ordinele de extrădare trebuie anulate.

Potrivit Asociației promo-LEX, problemele luate în considerare de Curtea Divizionară în acest caz au fost:

 • dacă există motive substanțiale pentru a crede că există un risc real de încălcare a drepturilor apelanților în temeiul articolului 3 din Convenția europeană a drepturilor omului (CEDO) din cauza condițiilor materiale ale închisorii și, în special, a violenței între prizonieri;
 • dacă și în ce măsură s-ar putea baza asigurările date de Moldova.

Publicitate

Instituția mai anunță că avocații din Londra au indicat și instanța britanică a constatat în baza probelor administrate că sistemul penitenciar moldovenesc este condus de o puternică subcultură criminală, care este tolerată de autoritățile penitenciare.

Curtea divizionară a acceptat probele Comitetului european pentru prevenirea torturii (CPT) conform cărora această problemă rămâne la fel de „acută ca oricând” și a condus la  faptul că deținuții au fost supuși la extorcare, violență și perioade prelungite de izolare arbitrară. Acesta a constatat că problemele violenței între prizonieri erau „endemice”.

Moldova a oferit asigurări că, dacă ar fi extrădat, Tabuncic va fi reținut în celulele conforme cu articolul 3 și va fi protejat de violența altor deținuți.

Pe baza celor de mai sus și pe baza dovezilor obținute cu privire la încălcările „substanțiale” ale asigurărilor acordate primului individ extrădat din Marea Britanie în Moldova, Curtea Divizionară a constatat că asigurările date nu pot fi acceptate pentru că Republica Moldova nu le respectă.

„Sistemul de extrădare aplicat de instanțele din această jurisdicție se bazează pe încredere și respect reciproc. Eșecul pârâtului (în cazul dat, al Guvernului Republicii Moldova) de a furniza orice informații admisibile ca răspuns la aspectele ridicate de recurenți este o chestiune de reală îngrijorare. Afirmațiile făcute de Pârât (Republica Moldova) în cazurile viitoare vor trebui examinate foarte atent”, a concluzionat Curtea Divizionară în hotărârea sa, la dată la 14 mai.

Asociatul Bindmans LLP, Jessica Skinns, care l-a reprezentat pe Andrian Tabuncic a menționat că „această hotărâre arată clar că există probleme foarte reale cu privire la condițiile de detenție din R. Moldova și, în special, la cele care decurg din violența dintre prizonieri”.

Potrivit Promo-LEX, problema sublculturii și violenței penitenciare este una tot mai îngrijorătoare în Republica Moldova. Instituția  a asistat și asistă deținuți, victime ale violenței între deținuți și subculturii penitenciare.

Avocații Promo-LEX sunt în proces de documentare a altor cauze grave legate de subcultura penitenciară și violența între deținuți.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal