„Carne pentru vegani”: Un restaurant din Israel servește pui artificial „delicios”, făcut în laborator

„Carne pentru vegani”: Un restaurant din Israel servește pui artificial „delicios”, făcut în laborator
Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Profimedia Images

Un restaurant din apropiere de Tel Aviv serveşte carne de pui obţinută în laborator, prezentată drept un produs ecologic ce poate răspunde cererii tot mai mari de alimente din partea unei populaţii în creştere. Restaurantul, numit „The Chicken” („Puiul'”) serveşte burgeri într-un cadru inedit în care oaspeţii pot să vadă prin ferestre laboratorul în care tehnicienii lucrează în spatele unor cuve mari din inox.

În laborator, celulele extrase din ouă de pui fertilizate sunt cultivate în bioreactoare şi hrănite cu lichide de origine vegetală bogate în proteine, grăsimi, zahăr, minerale şi vitamine. Datorită acestor lichide nutritive, celulele se dezvoltă la fel ca în corpul animalului şi devin ţesut muscular şi grăsime. La sfârşitul procesului, lichidul este îndepărtat din reactorul din care este colectată carnea artificială. Rezultatul: ajunge în farfurie.

 

„A fost delicios”, a declarat o clientă a restaurantului, care a făcut rezervare cu câteva luni înainte. „Dacă nu ştiam, aş fi crezut că este un burger de pui ca oricare altul”.

 

Prima țară care a aprobat comercializarea cărnii crescute în laborator, realizată din proteine pe bază de plante este Singapore, unde în luna decembrie 2020 a fost servită în premieră carne de pui artificială la un restaurant, scrie digi24.

 

Prima friptură „in vitro”, concepută din celule stem de vacă de un om de ştiinţă olandez de la Universitatea Maastricht, Mark Post, a fost prezentată în 2013. De atunci, au fost create mai multe întreprinderi în acest sector.

 

Pot veganii consuma pui in vitro? E carnea artificială „cușer”?

Israelianul Ido Savir, om de ştiinţă vegan, consideră că se află în „prima linie a unei revoluţii alimentare” ce urmăreşte să producă hrană, limitând în acelaşi timp impactul asupra mediului.

 

Carnea in vitro este o modalitate prin care s-ar putea „creşte securitatea alimentară în întreaga lume, printr-un proces durabil, prietenos cu animalele şi eficient”, a a spus el.

 

Producţia mondială de carne se preconizează că va creşte cu 15% până în 2027, a indicat în 2018 FAO, agenţia ONU pentru alimentaţie şi agricultură.

 

Annabelle Silver, o altă clientă a restaurantului din Tel Aviv, care nu mai mâncase produse din carne de câţiva ani, a declarat că „este incredibil” să ai carne în farfurie fără să te simţi vinovat pentru bunăstarea animalelor. „Unul dintre motivele pentru care am devenit vegetariană este acela că (industria cărnii) nu este etică, nu este sustenabilă”, a explicat ea.

 

Însă puiul in vitro este carne? Vegetarienii nu sunt singurii care îşi pun această întrebare în Israel, unde mulţi localnici respectă regulile cuşer, codul alimentar al iudaismului.

 

Rabinul Eliezer Simcha Weisz, membru al Marele Rabinat al Israelului, consideră că obţinerea cărnii care respectă mediul şi animalele ar putea rezolva unele „probleme din lume” şi că puiul de laborator ar putea fi etichetat în curând cuşer.

 

Pentru activista vegană Tal Gilboa, carnea cultivată în laborator trebuie să fie mai presus de toate un prim-pas către vegetarianism. „Populaţia lumii creşte cu o viteză nebună'', iar singura modalitate de a răspunde la aceasta va fi prin tehnologie”, a declarat ea.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Studiu: Două treimi din bărbații englezi preferă să moară cu 10 ani mai devreme decât să renunțe la carne

Studiu: Două treimi din bărbații englezi preferă să moară cu 10 ani mai devreme decât să renunțe la carne

Înainte de vânătoarea de cumpărături pentru masa de Paște, specialiștii ne explică criteriile după care alegem carnea și peștele

Înainte de vânătoarea de cumpărături pentru masa de Paște, specialiștii ne explică criteriile după care alegem carnea și peștele

„Îmi aduci toate zdohniturile” sau „vițelul acela lipicios”: Cum  responsabili de siguranța alimentară la Piața Centrală luau mită de la comercianții de carne (VIDEO)

„Îmi aduci toate zdohniturile” sau „vițelul acela lipicios”: Cum responsabili de siguranța alimentară la Piața Centrală luau mită de la comercianții de carne (VIDEO)

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar 2 două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
  • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
    Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
  • Copiii știu mai bine: Paștele - mâncare, tradiție, mister
Cele mai populare
  • 1
    Un tânăr a ajuns la terapie intensivă după ce a sărit în Nistru
  • 2
    În Moldova se produce de opt ori mai mult ulei și grăsimi decât acum un an
  • 3
    Podoliak crede că un acord de pace e posibil doar după retragerea trupelor rusești
  • 4
    Un parlamentar rus face aluzie la un posibil schimb al prizonierilor din Azovstal cu Medvedciuc
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.