Viaţa pe Terra, aşa cum o ştim noi, va fi inevitabil transformată de schimbările climatice peste 30 de ani sau chiar mai devreme, avertizează un proiect de raport al specialiştilor de la GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei, organism al ONU), relatează miercuri AFP, scrie Digi24.ro. Indiferent de ritmul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, impactul devastator al încălzirii globale asupra naturii şi umanităţii se va accelera, se arată în raportul GIEC, şi va deveni extrem de real înainte de 2050, ducând la o penurie de apă, exod de populații, malnutriție și dispariția anumitor specii.
Clima s-a schimbat deja. În timp ce creşterea temperaturilor medii de la mijlocul secolului al XIX-lea a atins 1,1 grade Celsius, efectele sunt deja grave şi vor fi din ce în ce mai violente, chiar dacă emisiile de CO2 vor fi reduse.
Chiar şi limitând creşterea la două grade Celsius, alte până la 80 de milioane de persoane vor suferi de foamete până în 2050 şi 130 de milioane ar putea ajunge la sărăcie extremă în decurs de zece ani.
În acest condiții, fiinţele vii, umane sau nu vor fi cele care vor suferi cel mai mult. În plus, pentru unele animale şi soiuri de plante, poate fi chiar prea târziu.
„Chiar şi la creștere cu doar 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta. În toate sistemele de producţie a alimentelor, pierderile bruşte se intensifică.", subliniază raportul.
„Pericolele climatice sunt principalul factor determinant pentru dezastre în agricultură, creşterea animalelor, pescuit și acvacultură. Nivelurile actuale de adaptare vor fi insuficiente pentru a răspunde riscurilor climatice viitoare. Umanitatea nu este în acest moment înarmată pentru a face faţă deteriorării sigure a situaţiei", remarcă experții GIEC.
Printre speciile în pericol se numără animalele din Arctica, un teritoriu care se încălzeşte de trei ori mai rapid decât media. Aici, pot dispărea şi modurile de viaţă ale oamenilor care trăiesc în strânsă legătură cu gheaţa, cum ar fi eschimoșii.
În 2050, sute de milioane de persoane care trăiesc în oraşe de coastă vor fi ameninţate de inundaţii mai frecvente, cauzate de creşterea nivelului mării, care la rândul său va duce la migraţii semnificative.
În oraşe, la o creştere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius, alte 350 de milioane de persoane vor fi expuşi crizei de apă, în timp ce la o creştere cu două grade Celsius vor fi afectate alte 400 de milioane de persoane. Chiar şi la o creştere cu 0,5 grade Celsius, alte 420 de milioane de persoane vor fi expuse riscurilor din cauza valurilor de căldură extreme.
Experţii subliniază, totodată, pericolul efectelor în cascadă. Unele regiuni, precum estul Braziliei, Asia de Sud-Est și China centrală, dar şi aproape toate zonele de coastă ar putea fi afectate de trei sau patru catastrofe meteo simultane, sau mai multe: caniculă, secetă, ciclon, incendii, inundaţii, boli transmise de ţânţari.
Trebuie, de asemenea, luate în considerare şi efectele amplificatoare ale altor activităţi umane dăunătoare planetei, notează raportul: distrugerea habitatelor, supraexploatarea resurselor, poluarea sau răspândirea bolilor.
Nu există un remediu miraculos unic în faţa acestor probleme sistemice. În schimb, o singură acţiune poate avea efecte pozitive în cascadă.
De exemplu, conservarea şi restaurarea pădurilor de mangrove şi a pădurilor subacvatice de kelp măresc stocarea carbonului, însă protejează şi de inundaţii, oferind în acelaşi timp habitat pentru multe specii şi hrană pentru populaţiile de coastă.
În pofida concluziilor alarmante, raportul GIEC oferă o notă de speranţă. Omenirea îşi poate încă orienta destinul către un viitor mai bun, luând măsuri ferme în prezent pentru a încetini schimbările din a doua jumătate a secolului.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
