Discurs de ură, aplicarea violenței și cheltuieli nedeclarate. Ce lacune a identificat Promo-LEX în campania electoală

Discurs de ură, aplicarea violenței și cheltuieli nedeclarate. Ce lacune a identificat Promo-LEX în campania electoală

Utilizarea resurselor administrative, implicarea cultelor religioase în campania electorală, cheltuieli financiare nedeclarate, precum și acțiuni de intimidare și aplicare a violenței față de concurenți. Sunt doar câteva dintre constatările Misiunii Promo-LEX de Observare a procesului de organizare și desfășurare a campaniei electorale pentru alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021

Misiunea Promo-LEX a constatat un caracter competitiv al alegerilor, întrucât, CEC a înregistrat  pentru scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie 2021 sunt înregistrați 23 de concurenți.

Totodată, au fost depistate încălcări îngrijorătoare atestate în activitatea concurenților electorali.

„Se atestă practic dublarea numărului de activități electorale observate (1.111 activități), comparativ cu perioada precedentă de monitorizare. În același timp, atenționăm asupra lipsei activităților de campanie cu prezența candidaților în regiunea transnistreană. De cealaltă parte, peste hotare concurenții au organizat cel puțin 11 întâlniri electorale cu prezența fizică a candidaților”, susțin reprezentanții.

A fost înregistrată și o creștere a numărului încălcărilor privind utilizare a resurselor administrative  în scop de promovare electorală. Astfel, au fost raportate cel puțin 61 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative  în scop de promovare electorală, de către: BECS – 28 cazuri, PDM și BERU- câte nouă cazuri, PPPDA – cinci cazuri, PAS – patru cazuri, PPȘ – trei cazuri, PDCM – două cazuri și AUR – un caz.

Observatorii Promo-LEX au mai raportat de asemenea și un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, în care a fost vizat candidatul PPPDA, care a oferit o motocososă. La fel, au fost raportate cinci cazuri (trei – PAS și câte un caz – BECS și AUR) în care au fost utilizate imagini/simboluri de stat ale Republicii Moldova sau ale altor state.

Observatorii mai trag atenția și asupra a cel puțin șase cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase. Dintre acestea, în patru cazuri este vizat BECS, și câte un caz – AUR și PAS.

„Cu regret, campania electorală continuă să fie  marcată de intimidare și utilizare a violenței, fiind identificate cel puțin șapte cazuri de acest fel. În cinci cazuri este vizat AUR, dintre care în trei situații aceștia au fost agresați, iar două cazuri AUR este responsabil de acțiunile de intimidare/violență. În câte un caz sunt vizați în calitate de părți intimidate BECS și PACE”, constată observatorii.

O alta constattare a fost că mai mulți concurenții electorali continuă să nu raporteze cheltuielile reale suportate. Pentru această perioadă, cheltuielile neraportate au fost de cel puțin patru milioane de lei: BECS – 1,3 miliaone de lei, PAS – 543 de mii de lei, PPPDA – 495 de mii delei, AUR – 381 de mii delei, PPȘ – 341 de mii de lei, PPCC – 327 de mii de lei lei, PDM- 310 de mii de lei, PACE – 199 de mii de lei, BERU – 98 de mii de lei, PUN – 56 de mii de leilei, PDCM -16 de mii de lei, PDA – opt mii de lei, PPN – 2,3 mii de lei, PVE – o mie de lei, PPM și PLD – câte 600 de lei.

Cele mai multe cheltuieli neraportate au fost estimate pentru materiale promoționale (52%), cheltuielile pentru delegare/detașare persoane (21%) și publicitate stradală și mobilă (12%).

„Cu referire la acest aspect, menționăm însă că, concurenții electorali în privința cărora au fost estimate cheltuieli care diferă de informația prezentată la CEC (cheltuieli estimate de Promo-LEX drept neraportate) urmează să raporteze cheltuielile totale suportate în campania electorală în rapoartele viitoare sau, eventual, în raportul final care va fi depus la autoritatea electorală până la 9 iulie 2021 (două zile înainte de ziua alegerilor)”, au precizat observatorii.

Totodată, MO Promo-LEX și-a reiterat convingerea că Guvernul trebuie să adopte în mod urgent hotărârea cu privire la suplimentarea suportului financiar pentru organizarea scrutinului, întrucât ultima hotărâre în acest sens nu garantează că resursele alocate vor fi utilizate pentru finanțarea alegerilor.

„Cu regret, constatăm în continuare carențe și în realizarea de către APL a atribuțiilor ce țin de asigurarea unui proces electoral transparent și corect, chiar dacă comparativ cu perioada precedentă de vizite, atestăm o ușoară îmbunătățire a indicatorilor respectivi”, au mai subliniat responsabilii.

Mai mult, observatorii Promo-LEX au calificat drept abuz decizia Primăriei mun. Orhei din 21 iunie 2021 de a interzice desfășurarea întrunirilor cu alegătorii prin intermediul montării/instalării construcțiilor temporare.

În cadrul campanie electorale nu lipsesc nici mesaje de ură și discriminare, fiind identificate cel puțin 30 de cazuri. Astfel, patru concurenți electorali au utilizat forme intolerante de exprimare: Igor Dodon – două cazuri (BECS), Vladimir Voronin – două cazuri (BECS) și Dorin Chirtoacă – un caz (AUR). În 12 din cele 30 de cazuri au fost vizate persoanele LGBTI, femeile, migranții, romii și alte grupuri sociale.

Constatările au fost prezentate în candrul Raportului nr. 4 privind Misiunea de Observare a Alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 202, realizat în perioada 8 – 21 iunie 2021.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
150 de secții de votare pentru diasporă. Decizia finală, luată de CEC într-o ședință extraordinară (VIDEO)

150 de secții de votare pentru diasporă. Decizia finală, luată de CEC într-o ședință extraordinară (VIDEO)

Numărul total al alegătorilor din Republica Moldova. CEC anunță ultimele cifre

Numărul total al alegătorilor din Republica Moldova. CEC anunță ultimele cifre

CEC a constatat nereguli în rapoartele financiare ale unor concurenți electorali

CEC a constatat nereguli în rapoartele financiare ale unor concurenți electorali

Advertoriale
Fundația Orange ajută tinerii din Moldova să dezvolte competențe în domeniul producției digitale (VIDEO)

Fundația Orange ajută tinerii din Moldova să dezvolte competențe în domeniul producției digitale (VIDEO)

Sărbători, mese copioase, kilograme în plus? Simți nevoia unei detoxifieri? Încearcă preparatele –Heel

Sărbători, mese copioase, kilograme în plus? Simți nevoia unei detoxifieri? Încearcă preparatele –Heel

EXIMBANK a migrat cu succes la un nou centru de procesare

EXIMBANK a migrat cu succes la un nou centru de procesare

EMISIUNI
 • Prepare for Future #19 | Satele Moldovei nu vor dispărea - Vitalie Jereghi și Patricia Varzari
  Prepare for Future #19 | Satele Moldovei nu vor dispărea - Vitalie Jereghi și Patricia Varzari
 • Podcastul „Azi e vinerea” | S-au întâlnit într-o ediție Usatîi, Arestovici și Alaiba, cu H&M
 • Prepare for Future | Victor Chironda, "Dacă începem să extindem infrastructura ca să încapă cât mai multe mașini, nu ajungem nicăieri"
 • Prepare for Future | Victoria Tarnovski despre istoria, evoluția și viitorul propagandei, dar și cum să ne păzim de efectele ei negative
 • DESCIFRAT| Ministra Mediului, despre poluare, defrișări i(legale) și aprovizionarea moldovenilor cu lemne (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Alertă aeriană în toată Ucraina. UPDATE: primele rachete au fost doborâte de apărarea aeriană
 • 2
  Stoianoglo semnalează practici ilegale de persecutare a persoanelor publice. A înaintat un demers către Procuratură
 • 3
  Federația Rusă sporește presiunea în Bahmut și Ugledar, iar intensitatea luptelor crește
 • 4
  Procuratura Anticorupție solicită arest la domiciliu pentru Igor Dodon. Ce argumente aduc procurorii
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.