Statul va trebui să achite 9.000 de euro în calitatea de prejudicii morale unei victime supuse torturii într-un penitenciar din Lipcani. Decizia a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), care a constatat achitarea unui prejudiciu moral și material în cuantum redus într-un caz de aplicare a tratamentului uman și degradant, de către instanțele judecătorești naționale.
Potrivit materialelor cauzei Baban, este vorba de un fost deținut în Penitenciarul nr. 2 din Lipcani, care a fost maltratat și umilit de către gardieni în repetate rânduri. În același timp, acestuia i-a fost refuzată asistența medicală și solicitarea de asigurare a unui regim de alimentație specială.
Deși acesta a expediat o plângere în adresa Procuraturii r. Briceni în legătură cu faptele de maltratare, timp de doi ani de zile, instituia a refuzat pornirea unei cauze penale. Mai mult, deși în cele din urmă, după doi ani a fost pornită o cauză penală, instrumentarea dosarului a durat alți doi ani timp în care drepturile victimei au fost lezate în continuare.
În iunie 2015, magistrații Judecătoriei Militare au dispus achitarea gardienilor care l-au maltratat. Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel, aceștia au fost recunoscuți vinovați și condamnați, dar judecătorii i-au eliberat motivând intervenirea termenului de prescripție. Ulterior, în iunie 2016, cauza a fost transmisă spre rejudecare, fiind emisă o decizie de condamnare.
În cele din urmă, instanța de judecată a dispus acordarea unei sume de 14.000 de lei în calitate de despăgubiri morale și materiale, fără motivarea soluției adoptate. Prin decizia CtEDO, reclamantul și Guvernul Republicii Moldova au ajuns la un acord de soluționare amiabilă a cauzei, executivul rezervându-și angajamentul de a-i plăti suma de 9.000 de euro drept despăgubiri morale și materiale, în schimbul renunțării la orice alte cereri împotriva Republicii Moldova.
Avocatul Promo-LEX și directorul al Programului Drepturile Omului, Vadim Vieru a declarat că „se observă tendința instanțelor naționale de a acorda sume reduse în calitate de prejudiciu moral de până la 10 ori mai puțin decât a decis CtEDO în cauze similare.”
Acesta susține că în acest caz, reclamanții continuă să aibă statut de victimă a violării articolului trei din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Vieru a mai menționat unele exemple în care statul a acordat sume derizorii în calitate de prejudiciu moral. Astfel, în cauza Ciorap nr. 2, Curtea Supremă de Justiție a dispus achitarea reclamantului a unui prejudiciu moral în sumă de 600 de euro, comparativ cu cele 4.000 de euro acordate de CtEDO.
Vezi și aceste știri

Rusia, obligată de CtEDO să vină cu un plan concret în cazul violării dreptului la educație în Transnistria

Moldova, condamnată de CtEDO să mai achite 2 milioane de euro. Maia Sandu: „De ce bugetul să achite pentru decizii ilegale?!”
