Sloganuri, proteste, guverne căzute. Drumul Partidului Acțiune și Solidaritate de la ideea creării până la dorința de a guverna țara (VIDEO)

Sloganuri, proteste, guverne căzute. Drumul Partidului Acțiune și Solidaritate de la ideea creării până la dorința de a guverna țara (VIDEO)


Continuăm seria de materiale în care vă prezentăm istoricul concurenților electorali înscriși în cursa pentru anticipate. Sondajele de opinie realizate în ultimele șase luni în Republica Moldova, sugerează că în viitorul Parlament ar putea intra cel mult patru formațiuni politice. În majoritatea din acestea, Partidul Acțiune și Solidaritate este poziționat în topul preferințelor electorale ale oamenilor. Am decis, la AGORA, să revenim la originile acestui partid pentru a face o incursiune istorică și pentru a ne reaminti cum a început, de fapt, totul. 

Materialul face parte dintr-o serie de articole de prezentare a concurenților electorali înscriși în campania pentru anticipatele din 11 iulie 2021. 

Pe 23 decembrie 2015, Maia Sandu, a anunțat lansarea Mișcării „În PAS cu Maia Sandu” pentru crearea unui nou partid politic. Ulterior grupul de inițiativă al mișcării a decis că viitorul partid se va numi „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Totodată, la începutul anului 2016 a fost inițiată campania de colectare a semnăturilor pentru crearea noului partid. Pe parcursul lunii ianuarie 2016, proiectul „Partidul Acțiune și Solidaritate” a reușit să adune 2.431 de semnături, iar până la congresul de constituire al partidului — circa 7.500.

Conceputul unui partid construit „de jos în sus” 

Potrivit Maiei Sandu, noua formațiune politică urma să fie construită de jos în sus, să promoveze oameni onești în funcții, iar donațiile pentru existența partidului să fie transparente.

Partidul Acțiune și Solidaritate a fost constituit pe fundalul unor evenimente social-politice de anvergură, care s-au desfășurat pe parcursul anilor 2014–2015, marcate inclusiv de scandalul din domeniul financiar-bancar și de situația precară din domeniul justiției.

Congresul de constituire a Partidului Acțiune și Solidaritate s-a desfășurat pe 15 mai 2016 și a ales-o cu votul unanim al delegaților pe Maia Sandu în calitate de președintă a formațiunii.

Printre obiectivele enunțate atunci de PAS se regăseau construirea unui sistem politic echilibrat și integru, lupta împotriva corupției, asigurarea independenței justiției, asigurarea unei educații de calitate dar și dezvoltarea serviciilor de sănătate accesibile și de calitate.

Pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, Partidul Acțiune și Solidaritate a încheiat o alianță cu „Platforma Demnitate și Adevăr”, numită Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”.

Front comun, candidați unici, apoi dezbin politic și rivalitate acerbă...

După ce, la 4 martie 2016, Curtea Constituțională a adoptat hotărârea prin care a fost schimbată modalitatea de alegere a șefului statului, mai multe partide politice și-au antrenat forțele în alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016. Deși au fost organizate o serie de consultări privind identificarea unui candidat comun al forțelor politice pro-europene, doar Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA) și Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au anunțat că vor face front comun la alegerile prezidențiale.

Totuși, la etapa inițială, PAS și PPDA și-au desemnat propriii candidați, însă, după realizarea unor sondaje de opinie publică, candidatul Platformei DA, Andrei Năstase s-a retras din competiția electorală în favoarea Maiei Sandu. Decizia celor două formațiuni politice, de a desemna un candidat unic la alegerile prezidențiale, a fost salutată și susținută de mai multe partide politice din Republica Moldova, dar și de Partidul Popular European.

Totodată, vicepreședintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Oazu Nantoi, și-a exprimat susținerea pentru Maia Sandu, după ce liderul PPEM, Iurie Leancă, a refuzat repetat să se retragă din competiția electorală în favoarea candidatului unic. În cursa electorală pentru alegerea șefului statului s-a înregistrat și candidatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, însă cu trei zile înainte de ziua alegerilor acesta s-a retras din campania electorală și a anunțat că o va susține pe Maia Sandu, președinta PAS, deși, în perioada electorală posturile TV afiliate PDM au reflectat contrariul în buletinele de știri.

În ciuda unei campanii electorale calificată în presă drept plină de acuzații nocive, Maia Sandu a obținut în primul tur de scrutin 38,71% din voturi, iar în al doilea tur a acumulat 47,89% din sufragii sau locul doi în preferințele alegătorilor. Rezultatele înregistrate de candidatul comun în primul și al doilea tur de scrutin au fost influențate semnificativ de mobilizarea fără precedent a cetățenilor moldoveni din Diasporă. 

Alegeri locale cu final neașteptat...

La începutul anului 2018 s-au creat circumstanțele care au declanșat alegerile locale noi în municipiul Chișinău. În acest context, PAS l-a susținut plenar pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, în calitate de candidat la funcția de primar general. În al doilea tur al alegerilor, care a avut loc la 3 iunie 2018, Andrei Năstase, aflat în competiție cu candidatul socialiștilor, a obținut 52,57% din sufragii.  

Alegerile au fost însă anulate de instanța de judecată, pe motiv că unul dintre concurenți ar fi făcut agitație electorală pe Facebook în ziua scrutinului. După deciziile pronunțate de instanțele de judecată, Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au demarat ample acțiuni de protest. Totodată, cele două formațiuni politice, alături de PLDM și alte grupuri de cetățeni din Republica Moldova, au anunțat la 27 iunie 2018 despre crearea Mișcării de Rezistență Națională „ACUM”, care își propunea să continue protestele și să solicite anularea sistemului electoral mixt, precum și tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au invalidat alegerile pentru șefia capitalei.

În cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, PAS împreună cu Platforma DA și reprezentanți ai societății civile formează blocul electoral ACUM. În urma scrutinului, aceștia reușesc să obțină 26 de mandate. În Parlament se formează totuși două fracțiuni diferite, PAS-ului revenindu-i 15 fotolii de deputat. 

La 8 iunie 2019, lidera PAS, Maia Sandu, a fost desemnată și aleasă în funcția de prim-ministră a Republicii Moldova, cu votul deputaților socialiști și cei din Blocul ACUM. În aceeași zi Curtea Constituțională a Republicii Moldova (condusă atunci de judecătorul Mihai Poalelungi) a declarat decizia drept neconstituțională. În rezultat, a izbucnit o criză politică, Guvernul Filip și Partidul Democrat refuzând să predea puterea.

În cele din urmă, Curtea Constituțională și-a anulat deciziile pe 15 iunie, liderul democrat Vlad Plahotniuc a părăsit țara, iar Sandu a rămas să conducă Guvernul. Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu a funcționat doar cinci luni. Pe 12 noiembrie 2019, fiind demis prin moțiune de cenzură, inițiată de socialiști și votată în cadrul ședinței Parlamentului de 63 de deputați din fracțiunile PSRM și PDM.

Alegeri prezidențiale și o premieră istorică...

La alegerile prezidențiale din 2020, PAS a propus candidatura Maiei Sandu. De această dată, partidele care o susținuseră în alegerile din 2016, în cadrul unei alianțe care avea să devină Blocul ACUM, și-au înaintat proprii candidați: PLDM pe Tudor Deliu și Platforma DA pe Andrei Năstase.

După primul tur al alegerilor, Sandu a obținut cel mai mare număr de voturi - 36,16%, devansându-l pe președintele în exercițiu Igor Dodon cu 3,5 puncte procentuale. A doua zi după anunțarea rezultatelor, candidații de dreapta Andrei Năstase, Octavian Țîcu, Dorin Chirtoacă și Tudor Deliu și-au exprimat sprijinul pentru Sandu în turul doi. La 15 noiembrie, Maia Sandu obține 57,72% din sufragii, devenind prima femeie președintă din istoria Republicii Moldova și politicianul ales direct cu cel mai mare număr de voturi.

La scurt timp, președinta aleasă, Maia Sandu, a renunțat la calitatea de membru de partid și la funcția de președintă a Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Actualmente, interimatul funcției de președinte PAS este asigurat de prim-vicepreședintele formațiunii - Igor Grosu. 

Chiar dacă nu mai e membra partidului, pentru că legea nu-i permite, imaginea președintei Maiei Sandu este deseori asociată cu acțiunile formațiunii. La evenimentul de lansare în campania electorală, numele ei a răsunat în aproape fiece discurs rostit de pe scenă. Mai mult, șefa statului a apărut pe cele două ecrane mari instalate în centrul orașului, iar printre cei care au ținut discursuri în fața mulțimii s-au numărat și consilieri ai președintei. Activiștii partidului nu au ezitat să prezinte declanșarea anticipatelor drept o reușită a Maiei Sandu și o promisiune electorală îndeplinită.  

În alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, PAS va figura cu numărul cinci în buletinul de vot. 

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Maia Sandu răspunde acuzației că ar face campanie pentru PAS: „Nu am de gând să mă închid în oficiu pentru trei luni”

Maia Sandu răspunde acuzației că ar face campanie pentru PAS: „Nu am de gând să mă închid în oficiu pentru trei luni”

Monitorizarea presei online: AGORA, cea mai echidistantă instituție media în reflectarea campaniei electorale

Monitorizarea presei online: AGORA, cea mai echidistantă instituție media în reflectarea campaniei electorale

Președinta Maia Sandu, la șase luni de mandat: „Preocupările mele majore au fost orientate pe patru direcții”

Președinta Maia Sandu, la șase luni de mandat: „Preocupările mele majore au fost orientate pe patru direcții”

Președinta Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

Președinta Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Polonia

Simbolul electoral al Partidului Noua Opțiune Istorică, refuzat de membrii CEC. Motivul: Asemănarea izbitoare cu marca PAS

Simbolul electoral al Partidului Noua Opțiune Istorică, refuzat de membrii CEC. Motivul: Asemănarea izbitoare cu marca PAS

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 23 iulie, trei acorduri de colaborare și înfrățire cu autoritățile locale din România

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat în cadrul ședinței din 23 iulie, trei acorduri de colaborare și înfrățire cu autoritățile locale din România

Advertoriale
Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

Oportunități de carieră pentru viitorii studenți, în sudul țării. De ce să alegi studiile la Cahul?

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

EXIMBANK lansează o nouă strategie de comunicare, dezvoltată pentru toate cele 11 subsidiare internaționale ale Intesa Sanpaolo

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

Au luat „Credite pentru tehnică” și au câștigat premii. Cine sunt cei 16 norocoși ai tombolei organizată de MAIB

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
 • LIVE cu Ștefan Gligor, președintele Partidului Schimbării
 • De la 11, cu Vasile Ceban candidat la parlamentare pe lista Partidului Legii și Dreptății
Cele mai populare
 • 1
  Bodyguarzii din Moldova, printre cei mai buni din lume. Ofițerii SPPS au cucerit medalia de argint la campionatul internațional al gărzilor de corp
 • 2
  Concedierea angajaților din funcție pe motivul refuzului de a se vaccina este ilegală. Precizările Avocatului Poporului
 • 3
  Pașaportul de vaccinare: În ce țări din Europa este obligatoriu pentru cei care vor să meargă în locurile publice
 • 4
  Câți din deputații legislaturii a XI-a sunt la primul mandat
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.