
INTERVIU | Livada Moldovei, programul care susține domeniul horticol din Moldova, la cinci ani de la lansare. Află ce oportunități oferă producătorilor agricoli
Acum cinci ani, în R. Moldova a fost lansat programul Livada Moldovei, finanțat de Banca Europeană de Investiții. Datorită acestuia, au fost deja promovate peste 200 de proiecte investiționale în domeniul horticol. Ce activități sunt eligibile pentru creditare în cadrul programului, de ce condiții preferențiale au parte beneficiarii, dar și ce oportunități mai au antreprenorii prin prisma participării la programul Livada Moldovei, aflați din interviul realizat cu șeful oficiului Băncii Europene de Investiții în R. Moldova, Alberto Carlei.
・
Livada Moldovei, proiectul care a contribuit la revitalizarea sectorului horticol
În acest an se împlinesc cinci ani de la lansarea programului Livada Moldovei, un proiect care face parte din inițiativa Comerț Liber, finanțată de Banca Europeană de Investiții. Dacă ar fi să trageți o linie, care ar fi principalele trei rezultate atinse în acești ani?
Livada Moldovei a contribuit la revitalizarea sectorului horticol din Moldova și a sprijinit multe întreprinderi mici și mijlocii, ca acestea să se angajeze mai bine în piața moldovenească foarte competitivă și îngustă, ajutându-le să-și diversifice destinațiile de export.
Pe lângă aceasta, programul a sporit siguranța și calitatea produselor, susținând angajarea în câmpul muncii în zonele rurale. Și pentru consumatori există beneficii, care se transpun în produse agricole mai sigure, de o calitate mai bună, crescute local, dar și la prețuri mai mici.
Programul, cu siguranță, a fost un succes și este un exemplu extraordinar al impactului împrumuturilor BEI, combinate cu asistență tehnică UE, asupra economiei reale.
În termini practici, Livada Moldovei este o linie de creditare, oferită de Banca Europeană de Investiții (BEI) Guvernului Republicii Moldova, care, la rândul său, oferă acest împrumut băncilor comerciale participante, banii fiind preconizați pentru investiții în sectorul horticol. De ce acest sector?
Sectorul agricol angajează peste 27% din forța de muncă a țării, iar produsele agricole reprezintă aproximativ 12% din PIB-ul Moldovei. Împreună cu industria de procesare a produselor alimentare, sectorul reprezintă peste 16% din PIB și aproximativ 45% din totalul exporturilor.
Dat fiind importanța sectorului agricol în economie din perspectiva angajării în câmpul muncii și a impactului asupra populației, abordarea subiectului de creare a locurilor de muncă și sporire a competitivității în acest sector are impact direct pozitiv macroeconomic asupra creșterii.
Peste 200 de proiecte investiționale, sprijninite prin intermediul programului
Ce sumă a fost alocată până acum prin intermediul acestui program și câte proiecte au fost creditate?
Cele mai recente date arată că peste 200 de proiecte investiționale, promovate preponderent de ÎMM-uri, au beneficiat de condiții preferențiale de creditare pentru investițiile în horticultură datorită programului Livada Moldovei. La moment, urmează ca aproximativ
Am văzut diferite proiecte finanțate în cadrul programului – de la linii de sortare până la panele fotovoltaice. Care sunt direcțiile principale eligibile pentru finanțare, dar și condițiile impuse de proiect?
În general, programul este deschis tuturor întreprinzătorilor care doresc să implementeze un proiect în sectorul horticol și activitățile conexe. De exemplu, proiecte ce țin de plantare de livezi și vii noi, sisteme de irigație care economisesc apa, mașini pentru producerea horticolă, construcția de frigidere, altă infrastructură post-recoltare și într-adevăr soluții de energie regenerabilă, cum ar fi panelele fotovoltaice.
Trebuie de menționat că achiziția de pământ nu este eligibilă, la fel ca și tranzacțiile pur financiare, cum ar fi, de exemplu, activitatea de comerț cu instrumente financiare și achiziția altor companii.
Facilități întru susținerea afacerilor în domeniul horticol
De ce facilități se pot bucura beneficiarii? Acest program se deosebește cumva de un împrumut obișnuit? Programul are un șir de avantaje în raport cu un împrumut obișnuit.
În primul rând, programul Livada Moldovei oferă finanțare la un preț competitiv pe termen mediu/lung ÎMM-urilor din sectorul horticol. Pe lângă aceasta, beneficiarii finali pot avea acces la împrumuturi pentru o perioadă de până la 10 ani (cu o posibilă perioadă de grație de până la 4 ani), ceea ce reprezintă o scadență mai mare decât ceea ce este disponibil în mod normal pe piață.
Grație pachetului de asistență tehnică a BEI, oferit din fondurile UE, consultanții în afaceri ai proiectului au oferit sprijin fermierilor, precum și tuturor jucătorilor pe tot lanțul valoric horticol, pe durata întregului proces de solicitare a împrumutului, variind de la optimizarea prezentării proiectelor lor până la negocierea împrumutului cu băncile intermediare.
Fondurile pot fi puse la dispoziție fie printr-un împrumut sau o soluție de leasing; programul prevede un grad mare de flexibilitate, inclusiv în ceea ce ține de suma împrumutului, cu un minim de 5000 euro (interesant pentru întreprinderile micro) și un plafon de creditare destul de înalt de 5 milioane euro pentru acele ÎMM care implementează proiecte investiționale de anvergură.
Cunoaștem că beneficiarilor li se oferă așa-numitul „paradis fiscal”. Ce presupune acesta?
Acesta presupune aplicarea TVA la cota 0% pentru toate bunurile și serviciile finanțate prin intermediul programului Livada Moldovei și scutire de la plata taxelor vamale pentru toate bunurile importate, finanțate prin intermediul programului Livada Moldovei.
Imbold pentru accesarea pieței de desfacere din UE
Este cunoscut faptul că pentru a deveni competitivi pe piața europeană, producătorii autohtoni trebuie să se conformeze standardelor europene. Acest factor a fost deseori folosit în calitate de sperietoare în primii ani după intrarea în vigoare a Acordului de Asociere. Cum ați aprecia acest proces, în baza beneficiilor oferite de proiectul Livada Moldovei?
Neconformarea la standardele internaționale a știrbit în trecut din abilitatea produselor moldovenești de a penetra piețe de pe capul listei, cum ar fi UE. Acest lucru s-a datorat lipsei de controale corespunzătoare ale calității, în combinație cu faptul că majoritatea echipamentelor pe plantații era învechit, ineficient și nu se conforma standardelor de siguranță a alimentelor, necesare pentru a exporta în UE.
Programul Livada Moldovei abordează această chestiune printr-o parte din cele 12 milioane euro alocate pentru investiții publice ale Guvernului Republicii Moldova, dedicate îmbunătățirii controalelor oficiale sanitare și fitosanitare în conformitate cu standardele UE pentru fructe/nuci/pomușoare proaspete și legume. Pe lângă aceasta, o parte din proiectele implementate de beneficiarii finali țineau de modernizarea proceselor de producere.
Ce alte sectoare, în afară de cel agricol, credeți că sunt strategice pentru Republica Moldova și ar trebui să devină prioritare pentru dezvoltarea țării noastre?
În timp ce, pe de o parte, ÎMM-urile și sectorul privat sunt cheie, este totodată important să ne axăm pe modernizarea și dezvoltarea infrastructurii. Acest lucru, la rândul său, va ajuta Moldova să devină mai atrăgătoare pentru investitorii privați, atât cei locali cât și cei internaționali.
În final, ce proiecte planifică Banca Europeană de Investiții să lanseze sau să extindă în țara noastră în viitorul apropiat?
Pe lângă faptul că vom continua să sprijinim ÎMM-urile, vom mai sprijini și implementarea Pactului Verde (Green Deal) al UE, consolidarea eficienței energetice, vom continua finanțarea proiectelor strategice de infrastructură în sectoare cheie, cum ar fi transportul și gestiunea deșeurilor.