Voronin îi transmite ambasadorului SUA la Chișinău o scrisoare deschisă: Vă implicați și la SIS, și la PG, și la CEC, și la BNM

Voronin îi transmite ambasadorului SUA la Chișinău o scrisoare deschisă: Vă implicați și la SIS, și la PG, și la CEC, și la BNM

Vladimir Voronin i-a adresat ambasadorului american la Chișinău o scrisoare deschisă în care îl acuză pe diplomat că s-ar implica în procesele politice de la Chișinău. Inițiativa comunistului are loc a doua zi după ce Dereck Hogan a fost într-o vizită la Comisia Electorală Centrală, acolo unde a discutat cu membrii CEC despre secțiile de votare ce urmează să fie deschise în diasporă, dar și în regiunea transnistreană.

„Stimate ambasador al Statelor Unite ale Americii, domnul Dereck J. Hogan!

La 28 mai anul acesta, am avut privilegiul de a vă găzdui în biroul partidului PCRM. Întâlnirea a fost la inițiativa dvs. La acea întâlnire, v-am citit fragmente din Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, care stă la baza relațiilor juridice internaționale din lume. Articolul 41 din Convenție, care se ocupă de funcțiile de reprezentare diplomatică, a fost citat în întregime. Mi-ați spus că această Convenție vă este familiară și că sunteți ghidați de ea. Realitatea spune altceva. Apelul meu la Convenția de la Viena s-a datorat activității dumneavoastră excesive și, de fapt, interferenței în activitățile diferitelor instituții ale statului din țara mea, inclusiv Serviciului de Informații și Securitate, Procuraturii Generale, Comisiei Electorale Centrale, Băncii Naționale etc. Mulți reprezentanți ai societății moldovenești, și eu, am văzut în acest sens că dvs., domnule ambasador, încercați să puneți presiune asupra instituțiilor statului în interesul anumitor grupuri politice și funcționari ai Republicii Moldova. Astfel de activități nu sunt prevăzute de Convenția de la Viena, ci sunt interzise în mod expres de aceste documente de bază”, transmite serviciul de presă al comuniștilor.

Publicitate

Scrisoarea semnată de fostul președinte al țării vine în contextul ultimei vizite făcute de diplomatul american la Comisia Electorală Centrală.

„Și acum, după mai puțin de o lună, la 23 iunie 2021, ați efectuat din nou o vizită la Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova, care se află în etapa finală a pregătirilor pentru asigurarea organizării alegerilor parlamentare anticipate. Prin natura problemelor pe care le-ați ridicat în discuția cu conducerea CEC, este evident pentru mine că ingerința dumneavoastră personală în procesul electoral este îndreptată în favoarea unui anumit concurent. Cu toate acestea, sper sincer că vă veți continua activitățile în strictă conformitate cu Convenția de la Viena și nu veți mai oferi motive de suspiciune de simpatie specială față de anumite forțe politice din Republica Moldova și de ingerință în procesul electoral.”

Deocamdată nu există un răspuns la subiect, din partea oficialilor americani. Miercuri, 23 iunie, CEC a decis, într-o ședință extraordinară, constituirea a 150 de secții de votare pentru diasporă, după ce numărul birourilor electorale din străinătate a făcut vâlvă printre politicieni și moldovenii de peste hotare.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal