Investigație sau fake?! 11 milioane de euro din partea Rusiei, pentru a-l face pe Igor Dodon președinte de țară. Un ziar german publică un document care ar demonstra asta

Investigație sau fake?! 11 milioane de euro din partea Rusiei, pentru a-l face pe Igor Dodon președinte de țară. Un ziar german publică un document care ar demonstra asta

Publicația germană BILD ar fi intrat în posesia unui document care analizează în detaliu campania, care, se spune în articol, ar fi fost planificată de forțele ruse pentru a influența alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. La acea vreme, pro-rusul Igor Dodon pierduse alegerile în fața candidatului pro-european Maia Sandu. Socialiștii resping categoric acuzațiile și spun că intenționează să dea în judecată ziarul german.

Documentul la care face referire publicația germană, cuantifică cheltuielile planificate de Rusia pentru a influența alegerile din Moldova. Kremlinul ar fi  investit în total 11,453 milioane de euro pentru a-l face pe Igor Dodon noul președinte al Moldovei și pentru a-și consolida influența în Europa Centrală, potrivit jurnaliștilor germani.

...

Publicitate

Patru milioane ar fi fost destinate pentru a oferi mite „candidaților prietenoși” care trebuiau să implementeze politicile Kremlinului în Moldova după alegerile electorale și jumătate de milion de euro ar fi fost alocați pentru „procesarea rezultatelor de către comisia electorală ”- ultimul as în mâneca Kremlinului dacă candidatul lor ar fi urmat să piardă, scrie autorul articolului.

BILD m ai notează că în iulie 2020, serviciul secret al Republicii Moldova ar fi identificat numeroase „proiecte” pe care Kremlinul le implementa sau intenționa să le implementeze pentru a influența alegătorii.

Chiar dacă serviciile moldovenești au reușit să oprească în timp util unele dintre operațiunile de influență din vara anului 2020, serviciile secrete europene ar fi avertizat publicația germană BILD: „Ceea ce am experimentat în Moldova ar putea fi un plan pentru viitoarele alegeri federale din Germania”. Din proiecte arată „modul în care Kremlinul poate fi creativ atunci când vine vorba de sabotarea alegerilor democratice” -  se arată în același articol.

La scurt timp, PSRM a publicat o reacție: „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova respinge categoric aceste acuzații și declară că finanțarea campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon, precum și întreaga activitate a Partidului Socialiștilor, a fost și se desfășoară pe baze legale, în strictă conformitate cu legislația Republicii Moldova. Partidul Socialiștilor și candidatul său, Igor Dodon, nu au primit niciun ban ajutor din exterior pentru desfășurarea campaniei electorale. 

Calificăm apariția unor astfel de publicații în toiul campaniei electorale ca un act de denigrare intenționată a partidului care face parte din Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și, totodată, ca o pregătire a terenului pentru interzicerea Partidului Socialiștilor de către regimul dictatorial al președintelui Maia Sandu care într-adevăr beneficiază deschis de sprijinul extern. Iar apariția acestui articol calomnios în publicația germană confirmă acest fapt odată în plus.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova va înainta în instanțe de judecată acțiuni împotriva ziarului german ”Bild” și împotriva tuturor mijloacelor de informare în masă din Moldova care au participat la difuzarea acestei calomnii flagrante.”

Serviciul de Informații și Securitate, vizat în acest articol nu ne-a oferit un comentariu la subiect. Iar președinția nu a comentat, deocamdată, acuzațiile care au fost expuse în comunicatul PSRM.

Bild este unul dintre cele mai citite jurnale din Germania și este cunoscut pentru materialele de senzație pe care le publică.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal