De la începutul anului, 53 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci

De la începutul anului, 53 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci

Pe parcursul primelor șase luni ale anului 2021 au fost înregistrate 40 de cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 53 de persoane, printre aceștia fiind și nouă copii cu vârste de până la 18 ani. Astfel, specialiștii sunt de părere că strângerea ciupercilor din apropierea gunoiștilor, din păduri, sau procurarea din locuri neautorizate implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final.

Majoritatea cazurilor din acest an au fost provocate de consumul ciupercilor conservate și ciupercilor congelate pe parcursul anului 2020, culese de persoane sau achiziţionate de la comercianţii și preparate în condiţii casnice.

Pe parcursul anului 2020, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, au fost înregistrate 302 cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare, cu afectarea a 370 de persoane, dintre care 80 au fost copii cu vârste de până la 18 ani și patru cazuri de deces la persoane mature.

Publicitate

Toate cazurile de intoxicații înregistrate au fost asociate cu colectarea independentă de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor pe piețe spontane neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianţii de pe traseele auto, din preajma pădurilor și utilizarea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii casnice.

Intoxicaţia cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală atât la maturi, cât şi la copii, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi iniţierea tratamentului – pot salva viaţa bolnavului. Cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicaţia este mai gravă.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greaţă, vomă, diaree, transpiraţia excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore pot apărea dureri de cap, ameţeli şi agravarea stării de vomă pierderi de conştiinţă, halucinaţii, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie (timpul scurs de la ingestie până la apariţia semnelor specifice intoxicaţiei).

Cum se acordă corect primul ajutor în caz de intoxicaţie:

 • Se apelează numărul de urgenţă 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicaţiei.
 • Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
 • Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activităţii fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mişcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbţia toxinelor în sânge).

În vederea evitării intoxicaţiilor cu ciuperci, specialiștii vin cu următoarele recomandări:â

·       consumaţi doar ciuperci procurate din locuri autorizate;

·       evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiștilor, deoarece sunt toxice;

·       evitați să colectați și să consumați ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute;

·       evitați procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor;

·       nu gustați ciupercile în timpul colectării;

·       alegeți ciupercile înainte de preparare;

·       evitați prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare;

·       evitați păstrarea ciupercilor la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil;

·       nu implicați în procesul de colectare copii și limitați consumul ciupercilor în rația alimentară a lor.

Totodată, specialiștii susțin că nu nu există semne sigure de identificare a ciupercilor, bazate pe aspect, loc de creştere, miros sau pe faptul că animalele se hrănesc cu ele (uneori  acestea le mănâncă accidental şi prezintă aceleaşi simptome grave).

  Cele mai populare

  Agora

  AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

  REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

  APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
  © 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal