UEFA a anulat regula golurilor marcate în deplasare începând cu sezonul 2021-2022

UEFA a anulat regula golurilor marcate în deplasare începând cu sezonul 2021-2022

UEFA a abolit regula golurilor marcate în deplasare în toate competiţiile organizate de ea începând din sezonul 2021-2022, a anunţat joi comitetul executiv al forului fotbalistic european, scrie Agerpre. 

Regula se aplica atunci când scorul era egal la finalul celor două manşe, echipa care marca mai multe goluri în deplasare fiind declarată învingătoare.

Aceasta va fi înlocuită de două perioade de prelungire de 15 minute, urmate de eventuale lovituri de departajare, „începând cu fazele de calificare” ale competiţiilor europene masculine, feminine şi de juniori, a precizat UEFA.

Publicitate

Avantajul golului înscris în deplasare nu mai părea justificat, a explicat UEFA.Ea a constatat, de la mijlocul anilor 1970, o reducere treptată a decalajului dintre victoriile obţinute pe teren propriu şi cele din deplasare (de la 61%/19% la 47%/30%), precum şi a decalajului dintre golurile marcate acasă sau în deplasare în fiecare meci.

Printre cauzele menţionate de UEFA sunt: calitatea mai bună şi dimensiunea standardizată a terenurilor, condiţiile de securitate mai bune, îmbunătăţirea arbitrajului sau condiţiile de călătorie mai confortabile.

„Abolirea acestei reguli a fost discutată la diverse reuniuni ale UEFA în ultimii ani. Deşi nu a existat o unanimitate a punctelor de vedere, numeroşi antrenori, suporteri şi alte persoane implicate în fotbal au pus la îndoială corectitudinea sa", a subliniat preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin.

Avantajul golului în deplasare a sfârşit prin a fi contrar obiectivului său iniţial, deoarece echipele gazdă sunt descurajate să atace - mai ales la meciurile tur - fiindcă se tem să nu primească un gol care le-ar oferi adversarelor un avantaj decisiv, a continuat Ceferin.

Alt reproş este nedreptatea, mai ales în prelungiri, de a obliga echipa gazdă să marcheze de două ori când echipa oaspete a înscris un gol, este de părere oficialul sloven.

La sfârşitul lui mai, cotidianul britanic The Times anunţa că UEFA va lua în discuţie regula golurilor marcate în deplasare.Regula, introdusă de UEFA în sezonul 1965-1966, a ajuns în centrul atenţiei în actuala stagiune, în care unele meciuri s-au disputat pe terenuri neutre, fără spectatori, în contextul pandemiei de COVID-19.

Câştigătoarea ediţiei trecute a Ligii Campionilor, Bayern Munchen, a fost eliminată în acest sezon de Paris Saint-Germain în sferturile de finală, graţie regulii golurilor înscrise în deplasare, la fel fiind şi cazul lui Juventus, scoasă din cursă de Porto, în optimi, după prelungiri.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal