Un fost deținut va primi 72.000 de lei în calitate de prejudiciu moral pentru că a fost eliberat cu 36 de zile mai târziu. Decizia a fost emisă de Curtea Supremă de Justiție care a dispus încasarea acestei sume din contul bugetul de stat.
Potrivit Asociației Promo-LEX, reclamantul Vladimir Karatun urma să fie eliberat din detenție la data de 9 august 2019. Însă, din cauza faptului că încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana nu a fost transmisă imediat spre executare instituției penitenciare, Karatun a fost eliberat din detenție, abia la data de 18 septembrie 2019.
Astfel, magistrații au constatat că deținerea reclamantului în perioada 9 august – 18 septembrie 2019, a fost una arbitrară și nejustificată, contrară prevederilor art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Reclamantul a susținut că în aceste condiții, are dreptul la repararea prejudiciului moral cauzat prin detenția ilegală, fapt pentru care a solicitat suma de 72.000 de lei, apreciată de acesta ca fiind una echitabilă.
Inițial, magistrații a recunoscut încălcarea dreptului reclamantului, prevăzut de art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dar au dispus încasarea sumei de 15.2000 lei cu titlu de prejudiciu moral. Această hotărâre a fost atacată de reclamant și Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) la Curtea de Apel care a respins recursul și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 31 octombrie 2020.
În aprilie 2021, reclamantul și ANP au declarat recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău din 11 martie 2021, solicitând anularea hotărârii instanței inferioare. Pe de altă parte, ANP a susținut că reclamantul nu ar avea dreptul la despăgubiri pecuniare.
Prin decizia Curții Supreme de Justiție din 16 iunie 2021, a fost respins recursul ANP și modificată decizia Curții de Apel Chișinău din 11 martie 2021 și a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru din 31 octombrie 2020. În același timp, magistrații au repararea prejudiciului material și moral și compensarea cheltuielilor de judecată, prin încasarea de la bugetul de stat, în beneficiul lui Vladimir Karatun, a sumei de 72.000 lei, apreciată de magistrați drept una echitabilă.
Avocata Asociației Promo-LEX, Victoria Donica (Gamurari) a susținut că prin această decizie s-a constatat „aplicarea directă a Convenției”.
„Este îmbucurător că Curtea Supremă de Justiție a ținut cont, la stabilirea cuantumului despăgubirii, de mărimea satisfacției echitabile acordate de către CtEDO în situații similare pentru încălcarea art. 5 din Convenție”, a precizat reprezentanta Promo-LEX.
Vezi și aceste știri

Discurs de ură, aplicarea violenței și cheltuieli nedeclarate. Ce lacune a identificat Promo-LEX în campania electoală

Statul va trebui să achite 9.000 de euro unui deținut care a fost supus torturii într-un penitenciar din Lipcani
