Încălcarea prevederilor legale de către Platforma DA se referă la interzicerea unui concurent să fie finanțat de către persoane juridice ce în ultimii trei ani înainte de începerea perioadei electorale au încheiat contracte de achiziții publice de lucrări, bunuri sau servicii în sensul Legii privind achizițiile publice.
În urma analizei datelor prezentate, CEC a constat că mai multe partide au primit donații de la persoane fizice din țară care nu au avut nici o sursă de venit declarată la Serviciul Fiscal de Stat.
Aceste neconformități au fost depistate în cazul Partidului Acasă Construim Europa care a primit o donație de peste 50 de mii de lei de la două persoane.
În cazul Blocului electoral Renato Usatîi, dintre cei 130 de donatori, cinci donatori, care au făcut donații în sumă de 94 de mii de lei, nu au avut venituri declarate, iar trei donatori au avut un venit declarat mai mic decât suma donată în mărime de aproape 22 de mii de lei. Mai mult, codul de identitate al unui donator din cei nouă este invalid.
Pentru Partidul Acțiune și Solidaritate, din cei 105 donatori, 12 persoane care au oferit peste 28 de mii de lei nu au avut nicio sursă de venit, iar un donator a avut un venit mai mic decât suma oferită de aproximativ 800 de lei. Totodată, codurile personale ale cinci donatori sunt incorecte.
Partidului Politic Șor a avut 55 de donatori, dintre care patru persoane nu au avut niciun venit, dar au susținut partidul cu 28 de mii de lei, iar unul a avut un venit mai mic decât contribuția sa de aproape trei mii de lei. Și aici a fost înregistrat un donator cu IDNP-ul incorect.
Aceleași situații au fost identificate și în cazul Partidului Legii și Dreptății, unde trei donatori fără venituri au contribuit cu 76 de mii de lei, iar unul a avut un venit mai mic decât suma de 12 mii de lei cu care a contribuit. Totodată, două persoane au avut IDNP-urile indicate incorect.
În ceea ce privește Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, din cele 13 persoane care au susținut financiar, două au donat patru sute de lei nu au primit pe parcursul perioadei de referință niciun venit. O asemănătoare încălcare a fost depistată și în cazul Partidului Politic Democrația Acasă, unde un donator contribuit cu 200 de lei, dar nu a avut venituri.
Constatările CEC vin după ce membrii instituției au luat act de rapoartele privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2020, la situația din 11 iunie curent, inclusiv de informațiile din rapoartele prezentate în termen de trei zile de la deschiderea contului cu mențiunea „Fond electoral”, ale 15 concurenți electorali.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.