Medicul epidemiolog, Alexei Ceban, a expus mai multe detalii despre certificatele de vaccinare primite de către cetățeni, în urma imunizării împotriva virusului Covid-19. Ceban a prezentat informații despre cine poate obține certificatele, ce date personale conțin, unde sunt recunoscute, în ce format pot fi primite și cât timp este valabil.
Alexei Ceban a menționat că certificatul de vaccinare este o evidență medicală, o dovadă oficială, care demonstrează faptul că persoana a fost imunizată împotriva Covid-19. Certificatul este obținut de oricine s-a vaccinat, indiferent de categorie.
Referitor la formatul în care este eliberat, autoritpțile spun că certificatul este atât un document electronic, generat în format PDF, cât și în formă printată. Totodată, Ministerul sănătății intenționează să elaboreze un program prin care certificatul să poată fi stocat de persoane de sinestătător de pe pagina oficială vaccinare.gov.md.
Certificatul conține următoarele date personale: numele, prenumele, vârstă, IDNP, sex, domiciliul persoanei imunizate, precum și date despre vaccinare, care conțin numărul de doze, tipul vaccinului, producătorul, seria vaccinului, data administrării, QR codul și semnătura digitală. La sfârșit de certificat se găsesc datele centrului de vaccinare, ștampila și semnătura medicului care a administrat vaccinul. După perfectarea sistemului, ștampila umedă nu va mai fi necesară, totuși, certificatele vor continua să fie printate, pentru a egala posibilitățile fiecărui om de a avea acces la acesta, a subliniat medicul Alexei Ceban.
De asemenea, autoritățile dau asigurări că datele persoanle sunt stocate sigur, la acestea au acces doar persoana vaccinată și centrul de vaccinare. Este pe platformă guvernamentală, deci sigură.
Vorbind despre țările în care certificatele moldovenești sunt recunosctue, Ceban a ținut să menționeze că fiecare țară are propriile cerințe, prin urmare, dacă cineva intenționează să plece într-un alt stat, atunci ar trebui să concretizeze care sunt condițiile de călătorie. Republica Moldova a îndeplinit toate cerințele de scriere a unui certificat și pot fi recunoscute în alte țări, în condițiile în care certificatul de vaccinare este eliberat în trei limbi, română, rusă, engleză. Totuși lista statelor disponibile poate fi modificată în funcție de ajustarea cerințelor.
Cetățenii din R. Moldova, pot călători cu certificatul de vaccinare în Ucraina și în unele state din UE. Certificatul nu este un pașaport, lipsa căruia ar face dificilă mobilitatea oamenilor.
Ceban a mai declrat că certificatul este valabil atât timp cât este valabilă imunitatea post-vaccinare, în funcție de răspunsul imun al organismului. Valabilitatea nu este stipulată la nivel internațional încă.
Menționăm că până în prezent, în Republica Moldova, 667.835 persoane s-au vaccinat împotriva virusului Covid-19.
Vezi și aceste știri

MAEIE confirmă: Ucraina recunoaște certificatele de vaccinare emise de Moldova. Iată alte condiții ce permit traversare hotarului cu țara vecină

Din 1 iunie, moldovenii cu certificat de vaccinare pot merge în Ungaria fără a sta în carantină
