Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională, în legătură cu ancheta inițiată de ANI pe numele lui Manole

Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională, în legătură cu ancheta inițiată de ANI pe numele lui Manole

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a depus o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu ancheta inițiată de Autoritatea Națională de Integritate pe numele președintei Înaltei Curți. Mai exact, acesta a solicitat magistraților să verifice constituționalitatea unor prevederi din legea cu privire la Curtea Constituțională.

„Conform informațiilor din presă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) înțelege această prevedere prin faptul că poate analiza/controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curții, ci și în cazul actelor jurisdicționale (hotărâri, decizii, avize). Ceea ce, după mine, reprezinta un atentat la independența Curții Constituționale și a judecătorilor ei. Or actele jurisdicționale ale Curții, potrivit Constituției sunt definitive și nu pot fi atacate”, a scris parlamentarul pe pagina sa de Facebook.

Mai exact, Litvinenco a solicitat verificarea constituționalității unei prevederi din Legea cu privire la Curtea Constituțională care stipulează că ridicarea mandatului de judecător al Înaltei Curți se face printr-un act de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real, în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese.

Publicitate

De cealaltă parte, Autoritatea Națională de Integritate susține că inspectorii de integritate sunt independenți în luarea deciziilor, iar rezultatul controalelor sunt făcute publice.

„Faptul ca s-a inițiat procedura de control nu denotă prezența unei încălcări. Poate fi și încetare procedurii de control din lipsa încălcării”, se spune în comunicatul instituției, care a precizat că decizia inspectorului de integritate va fi publică.

Amintim că, în urma unei sesizări depus de socialistul Grigore Novac, Autoritatea Națională de Integritate a inițiat o procedură de verificare a unei eventuale încălcări a regimului juridic al conflictelor de interese, după ce Manole a participat la examinarea cauzei privind hotărârea Parlamentului prin care se anula decizia Parlamentului prin care aceasta a ajuns membru al Înaltei Curți.

În replică, Curtea Constituțională a comunicat că ANI „nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul Curții Constituționale”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal