Cine a adus Spania în Moldova? O istorie de succes a cramei de familie Fautor care creează cupaje unice in lume

Cine a adus Spania în Moldova? O istorie de succes a cramei de familie Fautor care creează cupaje unice in lume

Când spunem Spania, pe lângă fotbal și dansurile ritmate, cu siguranță ne vor atrage atenția vinurile. Soiurile de viță de vie Albariño și Tempranillo, profund caracteristice Spaniei, au fost aduse în țara noastră, în premieră, de Fautor Winery și valorificate în cupaje unice, în mai multe game de vinuri. Ruxanda Lipcan, membra familiei de proprietari, ne va ghida în povestea vinurilor Fautor ca să aflăm mai multe curiozități din spatele brandului.

Ruxanda, mai întâi de toate te rog sa ne spui câteva cuvinte despre Fautor pentru cititorii noștri. Cu siguranță mulți dintre ei o cunosc ca fiind cea mai premiată cramă din Republica Moldova.

Fautor este o cramă de familie, fondată de către părinții mei în 1997. Succesul a început din pasiunea pentru meserie și filozofia noastră ca familie, creând vinuri care inspiră și dăruie emoții, vinuri cu amprenta terroir-ului de unde provin și cupaje unice în lume.

Publicitate
...

Deținem 320 hectare de viță de vie amplasate în sudul Moldovei, zona vitivinicolă Valul lui Traian. Deținem o vinărie în aceeași zonă în satul Tigheci, dotată cu echipamente de ultimă generație pentru a crea cele mai interesante vinuri.

Cultivăm 15 soiuri, din care producem o gamă vastă de vinuri, inclusiv în ediții limitate. Exportăm în mai mult de 25 țări și vinurile noastre le puteți găsi chiar și în restaurante cu stele Michelin din Europa. Mai mult, avem peste 600 de medalii obținute în ultimii patru ani, așadar deținem oficial titlul de cea mai premiată cramă din țară. 

Povestește-ne ce v-a motivat să aduceți soiurile spaniole în Moldova?

Inovația și approach-ul inedit este una din atu-urile companiei noastre. Acum vreo zece ani în urmă am intuit necesitatea diversificării soiurilor pentru a crea un portofoliu mai larg și mai interesant consumatorilor. În acest context era important să alegem soiuri unice în zona noastră în scopul creării unor avantaje competitive suplimentare. Fiind într-o călătorie prin Spania, am ales să aducem cele două soiuri - Albariño și Tempranillo. În anul 2012, visul a devenit realitate, butașii fiind plantați pe podgoria noastră din satul Romanovca.

...

Cum s-au adaptat acestea solului și climei și ce specific are roada?

Acest proiect a prezentat riscuri, însă datorită pasiunii noastre, rezultatele sunt mai mult decât încântătoare și le putem gusta din plin în vinurile Fautor Winery.

Doar după ce am  produs primul vin din primii struguri, am putut aprecia dacă acel risc a meritat eforturile noastre. Răspunsul a fost un „da” ferm. Iar datorită acestui fapt, Fautor Winery a creat o ofertă unică pentru consumator, în portofoliul nostru găsiți chiar și două cupaje absolut unice în lume!

Ce alte detalii ne mai spui despre aceste vinuri?

Blanca Cuvée, care face parte din acea magie a verii, e un vinul ce prezintă un asamblaj îndrăzneț și viu dintre Albariño și Feteasca Regală, un soi local.

...

Poate acesta să fie numit răsfățul potrivit sezonului estival?

Absolut. Blanca Cuvée face parte din gama Summer Edition. Cu siguranță poate fi numit „răsfăț” de vară. Acest vin alb, lejer, mineral și proaspăt în gust este potrivit temperaturilor văratice. Răcit bine până la temperatura de 5˚C, vinul se prezintă plăcut în pahar și, desigur, oferă tot ce are mai bun în sine: arome de caise, mere verzi și briză sărată de mare.

...

 Care este următorul cupaj unic?

Aurore Feteasca Neagră – Tempranillo. În Aurore, avem un mariaj frumos între localnica Feteasca Neagră și spaniolul Tempranillo – eleganță și fermitate bine combinate. Am putea spune că moldoveanca a îmblânzit cu succes spaniolul.

...

În ce alte vinuri mai găsim Albariño și Tempranillo? 

În aceiași gamă de Summer Edition, deținem și un rosé cochet, în stil Provence – Vivienne Cuvée, un asamblaj intrigant din cinci soiuri: Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Feteasca Neagră și desigur Tempranillo. O simfonie delicată și vivace, care întruchipează frumusețea și eleganța. Aceste caracteristici se materializează în tot ce vedem și simțim: culoare fină, arome plăcute, gust viu, iar forma sticlei și eticheta îi oferă „haina” potrivită acestei „fete cochete”.

...

Un alt vin „unic” este asamblajul între Albariño și Sauvignon Blanc din gama Aurore. Fiind în proporții de aproape 50 la 50, aceste două soiuri merg cot la cot și își descoperă specificul într-o armonie, astfel completându-se: avem notele de flori și ierburi de la Sauvignon și mineralitatea și citricele de la Albariño.

 Dar nu uităm nici de cei ce sunt îndrăgostiți de vinurile roșii. Aici venim cu Tempranillo din Ediția Limitată - un vin de origine spaniolă și el. Vinurile din acest soi sunt pline în gust și arome, cu un corp ferm și aciditate bine balansată.

În încheiere, ce crezi despre piața vinurilor de calitate din Moldova?

Actualmente, pentru a-ți menține poziția de lider pe piață, calitatea este importantă, dar nu este suficientă. Mai mult decât aceasta trebuie să existe stilul și personalitatea vinificatorului și a vinăriei. Asta presupune să ai o ofertă unică pentru consumator și să implementezi inovațiile din domeniu, combinându-le cu tradițiile din vinificație.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal