Oameni care mănâncă lăcuste, frunze de cactus şi chiar noroi. Pare un scenariu rupt din filmele SF, dar este parte din realitate. Un înalt reprezentant al ONU a anunțat că Madagascar a devenit prima ţară din lume care se confruntă cu o foamete provocată de schimbările climatice, scrie AFP. Potrivit sursei citate, situaţia actuală din Madagascar, cauzată de mai mulţi ani de secetă, l-a făcut pe directorul Programului Alimentar Mondial, David Beasley, să compare ceea ce se întâmplă în această ţară seamănă cu secvențe dintr-un film horror".
„Sunt oameni care se află la limita foametei şi acest lucru se întâmplă fără să existe un conflict armat. Doar din cauza schimbărilor climatice, care, prin cele mai grave efecte ale lor, îi afectează foarte mult. O acţiune rapidă a comunităţii internaţionale este mai mult decât necesară”, a declarat directorul regional al PAM pentru sudul Africii, Lola Castro.
Foametea din Madagascar este deosebit de gravă în sudul ţării. În urmă cu mai mult de o lună, ONU a emis deja o alertă în privinţa foametei în creştere, care riscă să afecteze peste 1 milion de persoane.
Madagascar, o insulă din Oceanul Indian, reprezintă un teritoriu în care accesul este dificil - atât pentru ajutoarele umanitare, cât şi pentru reprezentanţii presei - din cauza pandemiei de COVID-19 şi a restricţiilor antiepidemice. Agenţiile umanitare întâmpină dificultăţi în a sensibiliza opinia publică în privinţa acestei tragedii, în contextul absenţei fondurilor necesare pentru aducerea în zonă a unor ajutoare suficiente.
Vezi și aceste știri

Raport ONU: Criză de apă, foamete, dispariția speciilor. Cum va arăta viața pe Terra peste 30 de ani

ONU: Peste 40 de milioane de oameni de pe glob se află în pragul foametei

Raport ONU: Coreea de Nord înăsprește dictatura. Foametea din țară ar fi din ce în ce mai gravă

Pandemia de coronavirus va provoca o foamete de „proporții biblice”, avertizează ONU

Ziua Mondială a Alimentației, între foamete și obezitate: 10 date importante pe care ar trebui să le cunoști
